Les sardines són un peix deliciós i nutritiu que es pot preparar de moltes maneres. Netejar sardines correctament és un pas essencial per gaudir del seu sabor fresc i evitar qualsevol risc per a la salut. A continuació, t'expliquem com netejar sardines de manera correcta i eficient.

Com netejar sardines

Per netejar sardines, necessitaràs els següents materials:

  • Un ganivet afilat i petit
  • Tisores de cuina
  • Una taula de tallar
  • Aigua corrent
  • Tovalloles de paper
alyssa li WZfR5UX2qu0 unsplash
Les sardines són molt versàtils / Foto: Unsplash

Primer, assegura't de tenir un espai de treball net. Col·loca les sardines fresques sobre la taula de tallar. És important treballar en una àrea ben il·luminada per poder veure clarament i realitzar talls precisos. Les sardines tenen escames petites que s'han d'eliminar abans de cuinar. Aguanta la sardina fermament amb una mà i, amb l'altra, utilitza el ganivet per raspar suaument les escames des de la cua cap al cap. Fes això sota aigua corrent perquè les escames se'n vagin fàcilment i no embrutin la teva àrea de treball.

Netejar sardines correctament és un pas essencial per gaudir del seu sabor fresc

Amb les tisores de cuina, talla el cap de la sardina. Fes un tall just darrere de les brànquies. Aquest pas no és obligatori, ja que algunes receptes requereixen mantenir el cap, però per a moltes preparacions, retirar el cap és el més comú. Insereix el ganivet en l'obertura on era el cap i talla al llarg del ventre fins a la cua. Obre el ventre de la sardina i retira les vísceres amb els dits o amb l'ajuda de les tisores. Assegura't d'eliminar tot el contingut del ventre perquè el peix quedi net i llest per cuinar. Una vegada que hagis retirat les vísceres, esbandeix bé l'interior de la sardina sota aigua corrent. Aquest pas és crucial per eliminar qualsevol resta de sang o vísceres que pugui quedar. Una neteja minuciosa assegura que el peix tingui un sabor més net i menys amarg.

towfiqu barbhuiya ONQaaWF1EPI unsplash
Les sardines en llauna són una opció saludable / Foto: Unsplash

Després de netejar les sardines amb aigua, eixuga-les suaument amb tovalloles de paper. Això ajuda a eliminar l'excés d'humitat, la qual cosa és important si planeges fregir-les o rostir-les, ja que un peix sec es cuina millor i obté una textura més cruixent. Si prefereixes filets de sardina sense espina, col·loca la sardina amb la pell cap a baix a la taula de tallar. Amb compte, fa lliscar el ganivet sota de l'espina central i retira-la. Aquest pas pot ser una mica més complicat, però val la pena si busques una presentació més refinada o si tens nens que menjaran el peix.

Consells per netejar les sardines

  • Treballa sempre amb un ganivet ben esmolat per fer talls precisos i evitar fer malbé la carn del peix.
  • Si neteges moltes sardines, fes-ho en lots petits per mantenir el peix fresc.
  • Rebutja les restes de peix correctament i neteja la teva àrea de treball amb desinfectant per evitar qualsevol contaminació creuada.

Netejar sardines correctament pot semblar un procés tediós al principi, però amb pràctica, es converteix en una tasca senzilla i ràpida. Seguint aquests passos, podràs gaudir de sardines fresques i delicioses a les teves receptes favorites.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!