La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com netejar correctament els bolets, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com netejar bolets
Els guardarem sempre tal com arriben, sense netejar. Els netejarem en el moment de cuinar.
Ceps
Repelem la base, que és on es concentra tota la terra. Amb un drap humit, repassem la copa per retirar les fulles adherides o la brossa que hi hagi.
Rovellons/pinetells
Tallem la base del peu per extreure’n la terra adherida. Revisem que no estiguin corcats. Amb un drap humit els traiem el que tinguin adherit a la part superior. Si tenen molta pinassa, sorra o brutícia, els submergim en aigua i els fem un massatge dins l’aigua durant el mínim de temps possible. Els acabem de repassar amb un drap humit.
Camagrocs
Els submergim en abundant aigua, només un moment. Els posem sobre un colador i els anem repassant un a un, retirant el peduncle que sempre té terra adherida i retirant tota la pinassa i fulles.
A tenir en compte
1. Els rovellons i els rossinyols és millor no enfonsar-los en aigua perquè la xuclen i queden molt aigualits. En canvi, a la llenega blanca no li passa tant per la textura que té. Si teniu múrgoles, sí que les podeu passar per aigua.
2. Així doncs, per netejar els rossinyols, n'heu de pelar el tronc, perquè si no amarganteja. Traieu-ne la pell del tronc. Tot seguit, agafeu un drap net, humitegeu-lo i passeu-lo pel rossinyol perquè no hi quedi brutícia. Així ja el tindreu preparat per passar per la paella.
3. Pel que fa als rovellons, quan són tipus botons, veureu que tenen més brutícia, perquè estan més arran de terra. Per netejar-los, traieu-ne el tronc amb un ganivet i comproveu que no està corcat. Si no ho està, tot seguit netegeu-lo amb el drap humit. És una feina que pot ser pesada perquè s’hi ha de passar bé el drap.
4. I pel que fa a les llenegues blanques, netegeu-les arrencant amb el ganivet el tros final del tronc, on queda terra. Les podeu submergir dins d’un bol d’aigua perquè es netegin bé.