La cúrcuma és una espècia àmpliament utilitzada per les seves propietats medicinals, especialment per la seva capacitat per combatre la inflamació. El seu compost actiu, la curcumina, té potents efectes antiinflamatoris i antioxidants, la qual cosa la converteix en una opció natural per tractar diverses afeccions inflamatòries. Incorporar-la a les receptes diàries pot ser una manera eficaç i deliciosa d'aprofitar aquests beneficis.

La cúrcuma a les receptes

Una manera senzilla d'integrar cúrcuma a la teva dieta és agregant-la a sopes, brous i guisats. El seu sabor terrós combina perfectament amb plats a base de verdures, llegums o carns. Per obtenir un efecte antiinflamatori òptim, es recomana cuinar la cúrcuma amb greixos saludables, com a oli d'oliva o de coco, i afegir una mica de pebre negre. Aquesta combinació augmenta significativament l'absorció de la curcumina al cos.

matthew hamilton RA4mwm9 jKA unsplash
Pots afegir cúrcuma a les teves sopes / Foto: Unsplash

Si prefereixes una mica més fresc, pots afegir cúrcuma als teus batuts o smoothies. Barreja una petita quantitat de cúrcuma en pols amb fruites com mango, pinya o plàtan, que emmascaren el seu sabor fort, i li donen un toc tropical. A més, pots incloure una culleradeta d'oli de coco o mantega d'ametlles per millorar l'absorció. Aquest tipus de batuts són perfectes per prendre en el matí o després de fer exercici, ja que ajuden a reduir la inflamació i promouen una ràpida recuperació muscular.

Pots afegir cúrcuma als teus batuts o smoothies

La llet daurada és una beguda tradicional que combina cúrcuma amb llet (pot ser de vaca o vegetal), canyella, gingebre i un toc de mel. Aquesta infusió és perfecta per calmar el cos al final del dia i proporcionar un impuls antiinflamatori. La cúrcuma en pols es dissol bé en líquids calents, i en agregar una mica de pebre negre i oli de coco, novament es facilita l'absorció de la curcumina.

purvi shah 0ndAxiDiWvE unsplash
Llet daurada / Foto: Unsplash

Una altra manera d'incorporar cúrcuma als teus àpats és mitjançant adorns i marinades. Pots crear un adorn antiinflamatori per a amanides barrejant cúrcuma amb oli d'oliva, llimona, vinagre de poma i all. A més, pots marinar carns o vegetals amb cúrcuma, gingebre i all per després rostir-los o cuinar-los al vapor. Aquest ús versàtil de la cúrcuma no només afegeix sabor, sinó que transforma plats comuns en àpats medicinals. Finalment, la cúrcuma és ideal per donar color i gust de plats a base d'arròs, quinoa o bulgur. Un simple arròs groc, assaonat amb cúrcuma, all i un rajolí d'oli d'oliva, pot ser un acompanyament nutritiu i antiinflamatori.

Incorporar la cúrcuma en la teva dieta de forma regular, juntament amb greixos saludables i pebre, potenciarà les seves propietats antiinflamatòries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!