L'època de bolets ja va començar fa setmanes al nostre país. Tot i tractar-se d'una temporada irregular, segons la zona de Catalunya, sempre hi ha caçadors de bolets inexperts que s'endinsen als boscos sense tenir gaire clar unes diferències primordials a l'hora de saber quins bolets poden recollir i quins no. Bé, recollir-se, es poden recollir tots; ara bé, no tots els bolets són comestibles. A continuació, repassem els trucs imprescindibles per saber si un bolet és comestible o verinós.

🍄 Calendari boletaire 2024: totes les fires i mercats del bolet a Catalunya
 

Com saber si un bolet és comestible o verinós

Hi ha bolets que s'assemblen molt entre ells, i cal tenir sempre present el consell de no agafar cap bolet que no sapiguem del cert que és comestible. En tot cas, a l'hora de triar els bolets podem recórrer a guies, apps per al mòbil i llibres que ens ajudaran a distingir-los. En tots els casos, ens haurem de fixar en alguns elements importants.

El primer aspecte, i el més important de tots, és si el bolet és comestible. Hi ha espècies de bolets tòxiques que es poden confondre molt fàcilment amb altres de comestibles. Per això, el primer pas és estar segur de la seva identificació. De vegades, les guies ens poden donar informació incompleta, o bé les podem interpretar malament. No hi ha regles generals per distingir els bolets tòxics, i, en aquest sentit, les creences populars són falses.

  • Aprèn a identificar-los. Assegura’t que coneixes els bolets comestibles i que no en culls de tòxics. La formació en micologia i la resolució dels nostres dubtes fent consultes a les associacions micològiques són les opcions més segures per saber identificar-los correctament. Des del formulari de consultes micològiques, pots enviar imatges de bolets que vulguis identificar per tal que et donem una orientació sobre l’espècie consultada.
  • Forma’t millor. La Societat Catalana de Micologia, a banda d’atendre qualsevol petició d’identificació de bolets, organitza cursos de formació, així com sortides, exposicions, etc. per tot el territori.
  • Recorda: si no estàs segur de la comestibilitat d’un bolet, no te’l mengis.
Bolets / Foto: Unsplash
Diferents tècniques per identificar si els bolets són comestibles o no / Foto: Unsplash

Els colors cridaners són molt importants. Tingues precaució amb colors cridaners com el vermell, verdós i ataronjat fort, ja que solen ser indicatius de bolets tòxics. Encara que puguin resultar atractives, és millor abstenir-se de recol·lectar-les. L'altre element és la tija. Observa la tija en collir o en preparar els bolets. Si la tija canvia de color i adquireix tons blavosos o allibera un líquid lletós, ​​és recomanable no consumir-la, ja que podria ser verinosa. En tercer lloc, per identificar bolets verinosos pots fixar-te també en una mena de tela gairebé transparent, com si es tractés d'un lleuger vel, a la zona de la tija o sota el barret. Això ens podria indicar que són bolets verinosos.

Bolets verinosos: altres indicadors

Per saber si un bolet és comestible hi ha altres factors que no podem passar per alt. En primer lloc, si es troba en bon estat. Cal rebutjar aquelles espècies comestibles que estiguin parasitades o que es trobin en mal estat. Consumir-ne també pot comportar riscos per a la salut. Per evitar el deteriorament que es pot produir durant la collita, cal: transportar-los en un cistell, preferentment de vímet, rígid i airejat; conservar-los al frigorífic fins al moment de cuinar-los, que ha de ser aviat (d’un a tres dies després de la collita).

Bolets / Foto: Unsplash
Un cop collim els bolets és important mantenir-ne una bona conservació posterior / Foto: Unsplash

A més a més, cal tenir present si ha estat collit en un lloc no contaminat. Els bolets poden absorbir substàncies tòxiques de l’ambient, per això no has de collir mai els bolets que creixen als parcs i jardins, als vorals de les carreteres o a prop de zones industrials. No en som al·lèrgics ni tenim intolerància, és a dir, hi pot haver persones a les quals els bolets els provoquin alguna reacció al·lèrgica o intolerància. Si és la primera vegada que menges una espècie de bolet, fes-ho en petites quantitats.

Finalment, s'ha de comprovar que complim els requisits de cocció. Són molt pocs els bolets que, ocasionalment, poden menjar-se crus. Fins i tot alguns d’aquests, crus o mal cuinats, poden ser tòxics. Per això, es recomana coure convenientment tots els bolets. En mengem amb moderació! Els bolets són de difícil digestió, per això s'aconsella menjar-ne en poca quantitat. S’han reportat casos de bolets comestibles menjats en grans quantitats durant diversos dies que poden presentar toxicitat, fins i tot el cep (Boletus edulis).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!