La sardina és un peix molt popular i apreciat pel seu sabor, textura i valor nutricional. Tanmateix, a vegades, pot ocórrer que en lloc de sardines t'estiguin venent alatxa, un peix similar, però de menor qualitat i preu. A continuació, t'expliquem com pots distingir entre ambdós i assegurar-te que no t'estiguin donant alatxa per sardina.

La sardina és un aliment ple de nutrients

Un dels primers aspectes a considerar és la grandària. La sardina sol ser més petita que l'alatxa, amb un cos que mesura entre 10 i 15 centímetres de llarg. L'alatxa, d'altra banda, pot assolir fins a 20 centímetres o més. A més, el cos de la sardina és més robust i arrodonit, mentre que l'alatxa té un cos més allargat i prim. Observar aquestes diferències pot donar-te una pista inicial sobre quin peix estàs comprant.

Sardines a la brasa / Foto: Unsplash
Sardines a la brasa / Foto: Unsplash

Color i brillantor

El color de la pell també és un indicatiu important. La sardina té un to platejat molt brillant, amb reflexos emblavits en la part superior. La seva pell és suau al tacte i desprèn escames amb facilitat. L'alatxa, en canvi, té una brillantor menys intensa, i les seves escames són més adherides i resistents, la qual cosa fa que el peix sembli menys llustrós. Si el peix que estàs veient té un color més apagat, podria tractar-se d'una alatxa.

Ulls i cap

Els ulls són una altra característica que pot ajudar-te a diferenciar entre aquests dos peixos. La sardina té ulls més petits en proporció amb el seu cap, i solen ser clars i brillants. En contrast, l'alatxa té ulls més grans i, de vegades, lleugerament més sortints, amb una aparença menys fresca. A més, el cap de la sardina és més proporcionat i compacte en comparació amb la de l'alatxa, que pot semblar desproporcionadament gran.

nacho carreter moler sNQizqq2lcI unsplash
Pots ser creatiu amb les sardines / Foto: Unsplash

Textura i sabor de la carn

Encara que aquesta diferència només la notaràs després de cuinar el peix, és útil conèixer-la. La carn de la sardina és més ferma i de sabor intens, característic del peix blau. L'alatxa, per la seva part, té una carn més tova i menys saborosa. Si notes que el peix es desfà amb facilitat o té un sabor menys pronunciat, és probable que no estiguis menjant sardina.

La carn de la sardina és més ferma i de sabor intens, característic del peix blau

Preu

El preu també pot ser un indicador. Les sardines solen ser més cares a causa de la seva popularitat i al seu sabor superior. Si trobes una oferta significativament més barata del que esperes per a sardines fresques, és possible que t'estiguin oferint alatxa al seu lloc.

Etiqueta i origen

Sempre que sigui possible, verifica l'etiqueta del producte. La sardina sol estar clarament etiquetada com a "Sardina pilchardus" o "sardina europea". L'alatxa, d'altra banda, pot aparèixer com a "alatxa" o sota noms menys coneguts. Si compres peix enllaunat, l'etiqueta ha d'indicar clarament el tipus de peix utilitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!