Sabies que estar ben hidratat és clau per sentir-te bé i mantenir l'energia? I és que no sempre se li dona la importància que mereix a causa que no coneixem la gran repercussió que pot tenir per al nostre organisme la falta de líquid. A més, és necessari aclarir que la deshidratació no només passa quan no bevem prou aigua, també quan perds més líquids dels que prens, i pot tenir efectes bastant molestos i fins i tot perillosos per a la salut d'un mateix. Des de marejos fins a problemes de pell, passant per una falta d'energia o mal de cap. Els símptomes són variats i convé conèixer-los per posar-hi remei com més aviat millor al que pot ser un gran problema.

Set claus per saber si estàs deshidratat

El nutricionista i expert en benestar, Xavi Verdaguer, ha resumit en un post de les seves xarxes socials els set símptomes claus que et poden ajudar a detectar a temps una deshidratació.

Sensació de boca seca

Aquest és el símptoma més característic i també el més reconeixible. A més, és el primer a aparèixer.

Elasticitat de la pell

"Si la teva pell perd turgència i tarda a tornar a la seva posició inicial després d'estirar-la, és possible que estiguis deshidratat". I és que la crema que apliquem després de la dutxa no és l'única font d'hidratació que necessita la nostra pell. Beure prou aigua també ajuda a lluir una pell suau, tersa i lluminosa.

Aigua, deshidratació / Foto: Pixabay
La hidratació és molt important per a la nostra salut / Foto: Pixabay

Orinar poc i orina de color fosc

"L'orina normal ha de ser de color groc clar o transparent", explica l'expert. Si és més fosca pot ser un indici que hi ha massa sediment a causa del poc líquid que consumim. En general, una persona sana ha d'orinar unes 6 vegades al dia, sent en 4 i 10 les ocasions que es consideren normals.

Problemes de concentració i canvis d'humor

Tan sols un 2% menys de la hidratació correcta ja pot impactar en la capacitat cognitiva d'una persona. Sí, quan es té molta set, costa més pensar i, per tant, és més difícil prendre la decisió correcta, ser productiu o fer atenció a una conversa.

Visió borrosa i ulls secs

De la mateixa forma que afecta la pell, la deshidratació també pot causar problemes visuals.

Aigua, deshidratació / Foto: Pixabay
El que és fonamental és beure cada dia més d'1 litre d'aigua / Foto: Pixabay

Marejos

I és que arriba un punt en el qual no s'és conscient de la necessitat d'hidratació i l'organisme es comença a ressentir. Això és més habitual és els nens petits i les persones grans. En aquests casos de deshidratació severa, és habitual que la pressió arterial descendeixi i que es puguin patir marejos, sobretot en aixecar-se (afecció denominada hipotensió ortostàtica).

Rampes musculars i mals de cap

Això passa tant si no s'ingereixen prou líquids com si es perden per motius com una simple ressaca. La falta de líquid en l'organisme és la culpable.

Però, quanta aigua cal consumir per evitar aquests problemes? El consell de Xevi Verdaguer és "beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua al dia, encara que hi ha situacions que requereixen més atenció perquè causen més pèrdues de fluids i necessiten més hidratació de l'habitual". Com per exemple si fem esport o si la temperatura és molt alta i se sua molt. Per això, a l'estiu sempre hem d'anar amb una ampolla d'aigua ben enganxada a nosaltres i omplir-la diverses vegades al dia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!