Un esmorzar antiinflamatori ha de ser equilibrat, ric en nutrients, i compost per aliments que ajuden a reduir la inflamació al cos. La inflamació crònica està vinculada a diverses malalties com l'artritis, malalties cardíaques, diabetis, i alguns tipus de càncer. Per contrarestar-la, és important incloure en la dieta diària aliments amb propietats antiinflamatòries, començant des del primer àpat del dia.

Com fer un esmorzar antiinflamatori?

Fruites i verdures fresques

Les fruites i verdures són riques en antioxidants, vitamines, minerals, i fibra, tots essencials per combatre la inflamació. Les baies com nabius, maduixes, i gerds són especialment recomanades a causa del seu alt contingut d'antioxidants, com la vitamina C i els flavonoides, que ajuden a reduir la inflamació. Les verdures de full verd, com l'espinac o la col arrissada, també són riques en antioxidants i compostos antiinflamatoris.

bartlomiej jacak iceEanqk6BQ unsplash
Els nabius són molt nutritius / Foto: Unsplash

Grans sencers i greixos saludables

Els grans sencers com la civada, la quinoa o el blat sarraí són fonts excel·lents de fibra, la qual ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang estables i promou la salut intestinal. La civada, per exemple, conté betaglucà, una fibra soluble que pot reduir els nivells de colesterol i millorar la resposta immunitària del cos, ambdós factors clau en la reducció de la inflamació. Els greixos saludables, especialment les que provenen de fonts vegetals, són fonamentals en un esmorzar antiinflamatori. L'oli d'oliva verge extra, l'alvocat i les nous són rics en àcids grassos monoinsaturats, que ajuden a disminuir la inflamació. A més, les llavors de xia i llinosa són riques en àcids grassos omega-3, coneguts per les seves potents propietats antiinflamatòries.

glen carrie XG5adJbJRk unsplash
Alvocat, un aliment de moda / Foto: Unsplash

Proteïnes magres i begudes saludables

Incloure proteïnes magres, com el iogurt grec, ous o tofu, és vital per mantenir un equilibri adequat de nutrients. El iogurt grec, a més de ser una bona font de proteïnes, conté probiòtics que ajuden a mantenir una flora intestinal saludable, la qual cosa pot reduir la inflamació al cos. Per acompanyar l'esmorzar, és recomanable optar per te verd o aigua amb llimona. El te verd conté catequines, un tipus d'antioxidant que ha demostrat tenir propietats antiinflamatòries. L'aigua amb llimona, a més de ser refrescant, és una bona font de vitamina C, que també ajuda a combatre la inflamació.

Per acompanyar l'esmorzar, és recomanable optar per te verd o aigua amb llimona

Un esmorzar antiinflamatori ha de ser balancejat i estar compost per una varietat d'aliments rics en antioxidants, fibra, greixos saludables, i proteïnes magres. Incorporar aquests elements en el teu esmorzar diari no només pot ajudar-te a reduir la inflamació, sinó també a millorar el teu benestar general i prevenir malalties cròniques. Elegir conscientment els aliments des del primer àpat del dia pot marcar una gran diferència en la teva salut a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!