Hi ha molts motius pels quals cal trobar una alternativa per a l'ou. En aquest cas, la nutricionista que ens dona aquests trucs confessa que tot va començar quan al seu fill li van diagnosticar al·lèrgia a l'ou, una de les més comunes entre nens, encara que, per fortuna, la majoria dels casos són transitoris. Però existeixen altres raons. Per exemple, ser vegà i no voler consumir productes d'origen animal. O, una cosa que ens pot passar a totes les llars, que amb la recepta ja en marxa ens adonem que no tenim ni un sol ou a la nevera. A qui no li ha passat?
Com substituir l'ou a totes les teves receptes
L'ou és molt present en receptes de tota mena. Sigui sol, fregit, truita o remenat, o com parteix de salats o de dolços. I és que tant si val si afegim un ou a unes mandonguilles que a un pa de pessic, a una sopa que unes galetes... i la llista podria ser eterna. O podria ser de xef, ja que en aquest cas l'objectiu és aconseguir la mateixa textura i consistència utilitzant altres ingredients que la que s'aconsegueix amb un ou. Natalia Celma, més conegudes en xarxes com @nataliacelmadiet, ha compartit una taula d'equivalències que és una meravella. Un llarg treball de prova i error juntament amb molta investigació perquè ara puguem oblidar-nos dels ous sense patir amb el com quedarà la recepta.
En receptes dolces
El gran aliat en aquest cas són les llavors, tant de xia com de lli. Una culleradeta de l'elegida més una cullerada d'aigua donen com a resultat una preparació que ens pot servir com a ou. Més senzill (i dolç) és substituir l'ou per quatre cullerades de postres de crema de cacauet o també ens serveix el iogurt vegetal sense edulcorants. Per aportar un extra de vitamines (que mai no venen malament) ens poden servir o 60 grams de puré d'hortalisses cuites (pastanaga i carabassa són les més dolces) o de fruites, com a plàtan, poma o pera.
En plats salats
En la majoria dels plats salats es busca aconseguir una textura més cremosa i que aglutini la resta dels ingredients, com pot ser el cas de les mandonguilles o certs pastissos de verdures. L'opció més ràpida és afegir 60 grams de tofu triturat. Les altres inclouen una farina, sigui de cigrons o de maicena. De la primera es necessiten 30 grams, que es barregen amb 60 ml d'aigua. D'altra banda, si es té a mà maicena, amb dues cullerades més 30 ml d'aigua, s'aconsegueix una barreja que dona molt bon resultat a l'hora de substituir l'ou.