Hi ha molts motius pels quals cal trobar una alternativa per a l'ou. En aquest cas, la nutricionista que ens dona aquests trucs confessa que tot va començar quan al seu fill li van diagnosticar al·lèrgia a l'ou, una de les més comunes entre nens, encara que, per fortuna, la majoria dels casos són transitoris. Però existeixen altres raons. Per exemple, ser vegà i no voler consumir productes d'origen animal. O, una cosa que ens pot passar a totes les llars, que amb la recepta ja en marxa ens adonem que no tenim ni un sol ou a la nevera. A qui no li ha passat?

Com substituir l'ou a totes les teves receptes

L'ou és molt present en receptes de tota mena. Sigui sol, fregit, truita o remenat, o com parteix de salats o de dolços. I és que tant si val si afegim un ou a unes mandonguilles que a un pa de pessic, a una sopa que unes galetes... i la llista podria ser eterna. O podria ser de xef, ja que en aquest cas l'objectiu és aconseguir la mateixa textura i consistència utilitzant altres ingredients que la que s'aconsegueix amb un ou. Natalia Celma, més conegudes en xarxes com @nataliacelmadiet, ha compartit una taula d'equivalències que és una meravella. Un llarg treball de prova i error juntament amb molta investigació perquè ara puguem oblidar-nos dels ous sense patir amb el com quedarà la recepta.

Alternatives a l'ou en el receptari / Foto: Unsplash

En receptes dolces

El gran aliat en aquest cas són les llavors, tant de xia com de lli. Una culleradeta de l'elegida més una cullerada d'aigua donen com a resultat una preparació que ens pot servir com a ou. Més senzill (i dolç) és substituir l'ou per quatre cullerades de postres de crema de cacauet o també ens serveix el iogurt vegetal sense edulcorants. Per aportar un extra de vitamines (que mai no venen malament) ens poden servir o 60 grams de puré d'hortalisses cuites (pastanaga i carabassa són les més dolces) o de fruites, com a plàtan, poma o pera.

Llavors de xia / Foto: Unsplash

En plats salats

En la majoria dels plats salats es busca aconseguir una textura més cremosa i que aglutini la resta dels ingredients, com pot ser el cas de les mandonguilles o certs pastissos de verdures. L'opció més ràpida és afegir 60 grams de tofu triturat. Les altres inclouen una farina, sigui de cigrons o de maicena. De la primera es necessiten 30 grams, que es barregen amb 60 ml d'aigua. D'altra banda, si es té a mà maicena, amb dues cullerades més 30 ml d'aigua, s'aconsegueix una barreja que dona molt bon resultat a l'hora de substituir l'ou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!