Trencar un ou pot semblar una tasca simple i quotidiana, però la forma en què ho fem pot influir en la seguretat alimentària. Si alguna vegada t'has preguntat si és millor fer-ho a la placa de cocció o a la vora d'un plat, la resposta és clara: en cap dels dos. Ambdues opcions tenen riscos associats que poden comprometre la higiene dels teus aliments.
No s'ha de trencar l'ou al plat ni a la placa de cocció
Tant al taulell com la vora del plat són superfícies que, encara que aparentment netes, poden estar contaminades amb agents patògens. Els taulells solen entrar en contacte amb aliments crus, estris i altres objectes que poden ser portadors de bacteris com la salmonel·la o l'E. coli. D'altra banda, les vores dels plats no estan dissenyades per a aquest propòsit i poden contenir restes de brutícia o bacteris, especialment si no han estat rentats adequadament.
Trencar un ou directament en aquestes superfícies augmenta el risc que la closca o el contingut de l'ou entrin en contacte amb aquests patògens. A més, si l'ou està contaminat, qualsevol resta que quedi a la superfície també pot transmetre bacteris a altres aliments o estris.
La solució: trencar l'ou amb seguretat
La millor manera de trencar un ou és fer-ho a sobre d'un tovalló d'un sol ús col·locat sobre el taulell. Aquest mètode minimitza el contacte directe amb superfícies potencialment contaminades, i el tovalló pot rebutjar-se immediatament després, eliminant qualsevol residu de l'ou. Una altra opció segura és utilitzar un ganivet net per colpejar suaument l'ou en el seu punt mitjà. Una vegada trencat, el ganivet s'ha de rentar immediatament amb aigua i sabó per evitar la contaminació creuada. Aquest mètode és especialment útil si necessites més precisió en separar la clara del rovell, com en receptes de rebosteria.
És fonamental rentar-se les mans abans i després d'haver manipulat ous
Petits canvis, grans diferències
És important recordar que la closca de l'ou també pot ser una font de bacteris. Per això, és fonamental rentar-se les mans abans i després de manipular ous, i rebutjar les closques immediatament. Si algun fragment cau a l'aliment, s'ha de retirar acuradament per evitar riscos. Encara que sembli un detall menor, la forma en què trenques un ou pot marcar una gran diferència en la seguretat dels teus aliments. Seguint aquests simples consells, podràs gaudir de les teves receptes amb total tranquil·litat, minimitzant el risc de contaminació. T'animes a provar aquesta tècnica? La teva salut t'ho agrairà.