La sípia és un marisc deliciós i versàtil que s'utilitza a moltes receptes mediterrànies. Una de les seves particularitats és la melsa, també coneguda com a salsa de sípia, que es troba dins del seu cos i pot aportar un sabor profund i umami als plats. Extreure aquesta melsa sense fer un desastre requereix una mica de pràctica i tècnica.

Com treure la melsa de la sípia

Què és la melsa o salsa de sípia?

La melsa és una glàndula que conté un líquid fosc i espès amb un sabor molt intens a mar. Igual com la tinta, es troba dins del cos de la sípia, però en una bosseta separada. Aquesta salsa s'utilitza en arrossos, fideus i guisats per donar-los un toc especial. És important extreure-la amb compte per evitar que es vessi i perdi la seva essència.

La melsa s'assembla a la tinta / Foto: Unsplash
La melsa s'assembla a la tinta / Foto: Unsplash

Passos per extreure la melsa de la sípia

Abans de començar, assegura't de tenir un espai net i ordenat. Col·loca una taula de tallar sobre un drap per evitar que la sípia es llisqui. També necessitaràs un ganivet afilat, unes tisores i un bol petit per dipositar la melsa. Esbandeix la sípia sota aigua freda per retirar qualsevol residu extern. Assegura't de treure la sorra o les restes d'altres organismes que puguin estar adherits a la pell. Col·loca la sípia amb la part més ampla cap a baix i talla al llarg de la línia central del cos per obrir-la. Fes un tall net, sense aprofundir massa per evitar fer malbé les bosses internes. Una vegada que tinguis la sípia oberta, veuràs diverses bosses.

Abans de començar, assegura't de tenir un espai net i ordenat

La melsa és de color marró fosc, ubicada generalment a prop del cap i no s'ha de confondre amb la bossa de tinta (de color negre). Identifica amb compte quin és quin abans de procedir. Utilitzant els dits o unes tisores petites, talla amb precisió al voltant de la melsa per separar-la. Fes-ho a poc a poc i sense estrènyer, ja que un moviment brusc podria trencar la bossa. Prova de no perforar-la durant aquest procés per evitar vessaments. Una vegada separada, diposita la melsa en un bol petit. Si la utilitzes immediatament, pots obrir la bossa i extreure el contingut. Si no, guarda-la al refrigerador dins d'un recipient hermètic per un màxim d'un dia.

Sípia a la planxa / Foto: Unsplash
Sípia a la planxa / Foto: Unsplash

Consells útils

Utilitza guants: La melsa pot tacar la pell i té una olor forta, així que utilitzar guants pot ser convenient. Maneja-la amb suavitat: La bossa de la melsa és molt delicada. Manipula-la amb la suavitat més gran possible per evitar que es trenqui. Aprofita la tinta: Ja que estàs netejant la sípia, pots també extreure la bossa de tinta per utilitzar-la en arrossos o pasta. Amb una mica de pràctica, podràs extreure la melsa de la sípia de manera neta i ràpida, aprofitant al màxim aquest sabor tan característic a les teves receptes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!