El nap és una hortalissa que s'adapta molt bé als climes freds. Pertany a la família de les Crucíferes, que engloba 380 gèneres i unes 3.000 espècies pròpies de regions temperades o fredes de l'hemisferi nord. La importància d'aquesta família d'hortalisses, a la qual també pertanyen les cols i els créixens, rau en que contenen uns compostos de sofre considerats com a potents antioxidants que ajuden a prevenir malalties.

L'origen dels naps no està ben definit, no se sap si es van originar a Àsia Central o a Europa. S'han trobat vestigis, que demostren que es conreava fa ja 4.000 anys i se sap que els grecs i els romans el consumien. Durant l'Edat Mitjana era importantíssim en la dieta dels països europeus, fins a l'arribada de la patata al segle XVIII, que poc a poc va anar desbancant al nap. La patata va arribar d'Amèrica amb els conqueridors espanyols i es va estendre per Europa.

Actualment, el nap es consumeix poquíssim i es conrea sobretot per donar menjar als animals. Els principals països productors i consumidors de naps són: Alemanya, el sud dels EUA i al sud d'Europa.

El nap a més comporta certs riscos si s'abusa del seu consum

El nap a més comporta certs riscos si s'abusa del seu consum, o si es consumeix en els moments menys oportuns. Aquí te n'esmentem alguns dels més rellevants:

1. Problemes gastrointestinals

El nap és una bona font de fibra que, segurament, beneficiarà la teva activitat digestiva. Tanmateix, una de les contraindicacions del nap si el seu consum és excessiu és que pot ser el desencadenant de simptomatologies gastrointestinals com vòmits, diarrees, restrenyiment, indigestió, flatulències, inflor, etc.

En persones amb problemes intestinals com pacients amb diverticulitis, és necessari consumir els naps amb mesura; ja que un excés pot generar un efecte contrari en el sistema gastrointestinal.

2. Pacients amb tractaments anticoagulants

Els naps compten amb abundant vitamina K que té diversos beneficis en l'organisme. La vitamina K és fonamental en el procés de coagulació sanguínia i, és per això, una de les contraindicacions del nap és que ha de ser consumit amb precaució en pacients amb tractaments anticoagulants.

El consum freqüent i excessiu de vitamina K pot afectar l'eficàcia del fàrmac anticoagulant i provocar un risc per a la salut. El més recomanable és consultar amb el seu metge sobre les quantitats de nap que pot consumir diàriament.

3. Formació de càlculs renals

Una altra de les contraindicacions del nap és que pot afavorir a la formació de càlculs renals en aquelles persones amb predisposició a formar càlculs d'oxalat de calci al ronyó. Es recomana prendre amb compte el nap a aquest tipus de persones ja que conté àcid oxàlic.

4. Afectar la pell

Una de les contraindicacions del nap és que no està recomanat el seu consum abans de què una exposició al sol ja que pot afectar la pell perquè el nap té principis fotosensibles.