Adrià Wegrzyn és el guanyador de l'última edició del concurs de menjar calçots de Valls. De l'última, i d'11 de les últimes 20 edicions. Els anys 2023, 2020, 2018, 2016, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2007, 2004 i 2003, Wegrzyn ha estat el català capaç de menjar més quilos de calçots en 45 minuts. Va establir el rècord absolut l'any 2018, amb una ingesta de gairebé 6 kg de calçots en tres quarts d'hora, i un total de més de 300 calçots.
Concurs de menjar calçots a Valls
El concurs de menjar calçots a Valls és la cita gastronòmica d'aquest producte més important del país. Un espectacle en el qual 20 participants competeixen per veure qui és capaç de menjar més quilos de calçots. Les bases del concurs, segons la mateixa organització, són:
- Els participants han de ser majors d'edat (18 anys o més).
- Com a màxim poden participar-hi 20 persones.
- L'objectiu és menjar la màxima quantitat de calçots, en pes net, durant 45 minuts.
- El pes net consumit s’establirà per la diferència obtinguda entre el pes brut dels calçots, assignat a cada concursant al començament, i les restes deixades al final.
Els tres primers classificats d'enguany s'enduran un premi patrocinat per Salses Fruits i Castell d'Or, a més d'un lot de vins de la DO Tarragona i un Joc del Calçot de l'IGP Calçot de Valls. La resta de participants rebrà un record de la festa.
Adrià Wegrzyn: campió de campions
Adrià Wegrzyn és, segurament, l'home amb més gana de Catalunya. Ha guanyat 12 edicions del concurs de menjar calçots de Valls i ha batut el rècord absolut de quilos de calçots ingerits en tres quarts d'hora: 5,825 kg. L'Adrià és fill d'un digestòleg - ja jubilat - Constantín Wegrzyn, d'origen austríac. Wegrzyn pare també ha participat diverses vegades al concurs de menjar calçots, amb molt bons resultats. L'any 2018, edició en què l'Adrià va batre el rècord de quilos ingerits, Constantin Wegrzyn va quedar segon. Una nissaga amb molta gana, i amb el coneixement de causa d'un pare digestòleg, que sap del cert que per molts calçots que et mengis, és molt difícil que et facin mal. En una entrevista al diari Ara l'any 2018, el digestòleg afirmava que el perill del mal de panxa no és tant la quantitat de calçots com l'efecte del romesco. Sigui com sigui, la gana, la tècnica, i l'alçada d'Adrià Wegrzyn, de gairebé 2 m, són els factors clau que han convertit aquest barceloní és una llegenda viva del campionat nacional de menjar calçots. Un concurs al qual enguany no es podrà presentar, ja que la normativa no permet que el guanyador d'una edició es torni a presentar fins al cap de dos anys, a diferència del que passava entre el 2010 i el 2014.