Si vols que un plat et quedi bo, només li has d'afegir un bon sofregit amb ceba. És matemàtic: plat amb ceba, plat que triomfa. Doncs el mateix passa amb les vinagretes i l'escalunya, un aliment similar a la ceba que és la clau de l'èxit de les millors vinagretes que puguis preparar a casa. T'expliquem tot el que has de saber sobre aquest ingredient secret. 

🧅 Recepta de ceba caramel·litzada
 

Una planta centenària

L'escalunya és un tipus de planta en forma de bulb, similar a la ceba però de mida més petita i de forma més allargada. Una mena d'hortalissa a mig camí entre la ceba i l'all, molt apreciat en la gastronomia francesa, però també un imprescindible a l'hora de fer salses i vinagretes al més pur estil mediterrani català. Molt habitual en conreus del país gal, es va començar a popularitzar al segle XVII. La millor manera de preparar-les és amb el mètode infal·lible de la cuina a foc lent. Un xup-xup constant que n'extregui tot el sabor. Es tracta d'un producte que es pot conservar fins a 6 mesos i que és fàcil de reconèixer per la seva forma i color. També s'utilitzen per a fer adobats. La millor manera d'incorporar-lo en salses, però, és fent-ne un puré.

L'escalunya és un tipus de planta en forma de bulb, similar a la ceba però de mida més petita i de forma més allargada. Una mena d'hortalissa a mig camí entre la ceba i l'all

Escalunyes / Foto: Bonpreu
Escalunyes / Foto: Bonpreu

La millor vinagreta es fa amb escalunya

De vinagretes i salses n'hi ha de mil tipus. Per fer una bona vinagreta o salsa amb escalunya, no cal que sigui una "vinagreta d'escalunya" com a tal. El més important és saber incorporar aquest ingredient de la manera que millor s'adapti al plat on la farem servir. Hi ha diverses maneres d'afegir aquest bulb als nostres plats.

🥗 Recepta d'amanida de tomàquet, kiwi i formatge fresc amb vinagreta de mostassa
 

El més important és saber incorporar aquest ingredient de la manera que millor s'adapti al plat on la farem servir. Hi ha diverses maneres d'afegir aquest bulb als nostres plats

Com hem dit abans, triturada i en forma de puré és com més sabors captarem, però també es pot afegir tallada en juliana o a daus petits, per mantenir la textura del producte, ratllada per sobre o fins i tot escalivada i aixafada. Imaginació al poder. El que és innegable és que afegir aquest ingredient a les teves preparacions elevarà el nivell de la teva cuina a nivells insospitats. I més important que fer la salsa, és saber amb què la combinarem. El pa és el comodí indiscutible, però una bona amanida de tomata, un filet de carn, o una ració de caragols a la llauna, són opcions igual de vàlides i delicioses. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!