Collir bolets és una activitat aparentment tranquil·la i inofensiva. No obstant això, si no es prenen les precaucions adequades, collir bolets comporta una sèrie de riscs que poden provocar accidents. Des de la correcta identificació dels bolets fins a la manera adequada de collir-los, passant per les precaucions generals que s'han de tenir a la muntanya. Segons la Generalitat de Catalunya, aquests són alguns consells importants per sortir a collir bolets i no patir cap accident.

🍄 Calendari boletaire 2024: totes les fires i mercats del bolet a Catalunya
 

Consells per collir bolets

Abans de collir bolets s'han de tenir clars alguns consells.

A la muntanya

El primer que cal tenir en compte és el material necessari per anar a la muntanya. Per saber què cal dur i què no, pots seguir els consells generals dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. En primer lloc, mirar la previsió meteorològica; un pas imprescindible per escollir el dia en què sortir. Un cop escollida la data i explorada la zona, convé portar menjar i aigua a la motxilla, a més de roba de colors vius, que facilitaria la feina dels serveis de rescat en cas d'incident. També cal dur mapes o sistemes tecnològics de geolocalització, així com sortir sempre acompanyats. Finalment, cal planificar la ruta i l'estona que s'estarà fora i trucar al 112 en cas d'incident.

La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet

Bolets al Pirineu català / Foto: Albert Villaró i Montse Ferrer
Bolets al Pirineu català / Foto: Albert Villaró i Montse Ferrer

Identificar espècies

És molt important no collir cap bolet que no coneguem al 100 %. La principal causa d'intoxicació per bolets es produeix per boletaires que cullen bolets que no coneixen o que confonen amb espècies comestibles. A collir bolets hi pot anar tothom, però sempre amb una persona que hi entengui. Hi ha molts mites al voltant de la identificació d'espècies que no són certs, com per exemple que els bolets verinosos són fàcilment identificables perquè sempre tenen colors llampants. Els bolets tòxics, alguns de mortals, sovint s'assemblen molt a les espècies comestibles més comunes. Per tant, mai cullis un bolet que no coneguis del cert.

No és més bon boletaire qui cull més bolets, sinó qui respecta més l'entorn

Collir el bolet

La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. El respecte per l'entorn és tan important com les precaucions personals que s'han de prendre. Els bolets que cullis els has de dur en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera, les espores que puguin soltar aniran caient pel bosc i no es quedaran podrides a la bossa. També és important no remenar la fullaraca perquè pot ser perjudicial tant pel bosc com pels bolets; el miceli viu a la part superficial de la terra i si es malmet ja no hi tornaran a sortir bolets. També convé collir només aquells bolets de mida gran. Si són petits, és millor deixar-los i que creixin perquè tinguin temps d'alliberar espores. Finalment, cull només bolets per un o dos àpats, però no més. No és més bon boletaire qui cull més bolets, sinó qui respecta més l'entorn.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!