Qui és l'atrevit que rebutja un plat de pasta? És complicat conèixer algú a qui no li agradi i és encara més difícil saber d'algú que no hagi cuinat un plat de macarrons o espaguetis. De fet, molts adolescents comencen les seves aventures a la cuina posant l'aigua a bullir per endrapar un bon plat de pasta amb tomàquet i formatge després d'una intensa jornada acadèmica. Però siguin joves o adults, és probable que en alguna ocasió s'hagi enganxat la pasta a l'olla.

Consells per evitar que la pasta s'enganxi

Per evitar que la pasta s'enganxi durant la cocció, pots seguir aquests consells i tindràs èxit assegurat. En primer lloc, és fonamental fer servir una olla gran. Assegura't d'utilitzar una olla prou gran perquè la pasta tingui espai per moure's. Fer-ne en excés en un recipient massa petit provoco que els espaguetis, per exemple, s'amunteguin i s'enganxin. En relació amb aquest fet, no podem prescindir de l'aigua. De fet, utilitza una quantitat abundant d'aigua. La regla general és 1 litre d'aigua per cada 100 grams de pasta. Això també ajuda a fer que la pasta tingui espai per moure's i no s'enganxi.

Prèviament a posar-hi la pasta, afegeix sal a l'aigua. Afegir-n'hi no només reforça el sabor de la pasta, sinó que també ajuda a mantenir-la separada. La proporció recomanada és una cullerada de sal per cada 2-3 litres d'aigua. Un altre consell és el de remoure la pasta regularment. Remena la pasta amb una cullera de fusta o una espàtula durant els primers minuts de cocció i després ocasionalment. Això ajuda a fer que la pasta no s'adhereixi entre si.

Un deliciós plat d'espaguetis d'edamame i pollastre / Foto: Albert Vilas

Encara que no és estrictament obligatori, pots afegir una petita quantitat d'oli d'oliva a l'aigua de cocció per ajudar a fer que la pasta no s'enganxi. Així i tot, tingues en compte que això pot fer que la salsa no s'adhereixi tan bé a la pasta. No cuinis en excés la pasta. Segueix les instruccions del paquet per al temps de cocció i prova la pasta uns minuts abans que s'acabi el temps indicat. La pasta ha d'estar al dente, és a dir, cuita però amb una lleugera fermesa en mossegar.

Finalment, si no utilitzaràs la pasta immediatament, esbandeixi-la breument amb aigua freda per aturar la cocció i evitar que s'enganxi. Això, però, pot eliminar part del midó que ajuda al fet que la salsa s'adhereixi a la pasta. Afegeix-hi la salsa immediatament. Si és possible, barreja la pasta amb la salsa immediatament després d'escórrer-la. El midó present a la superfície de la pasta ajudarà que la salsa s'adhereixi millor.

Seguint aquests consells, podràs gaudir d'una pasta perfectament cuita i sense que s'enganxi a l'olla durant o després de la cocció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!