L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) adverteix que l'estiu és l'època amb més intoxicacions alimentàries de l'any, amb més de 350.000 malalties transmeses a causa d'una mala conservació dels aliments. Per evitar riscos, cal saber quina és la millor manera de guardar cada producte, quant de temps pots tenir-los al congelador i a quina temperatura has de configurar el refrigerador.

Com conservar els aliments a l'estiu

L'estiu és l'època més calorosa de l'any, i a més temperatura, més risc d'intoxicació alimentària. Com més calor i humitat hi ha a l'ambient, més fàcil els és per als microorganismes reproduir-se al menjar mal conservat. Per evitar riscos, és fonamental guardar correctament els productes amb més perill de fer-se malbé. Cal conservar a baixa temperatura els aliments frescos, tant a la nevera com al congelador, i protegir-los de la humitat.

Amparo Gamero, professora col·laboradora de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), explica que la carn i el peix s'han de conservar a una temperatura inferior "perquè són més fàcilment degradables pel creixement microbià". Pel que fa a les fruites i hortalisses, es poden conservar a temperatures una mica més altes que la carn i el peix, "perquè algunes poden patir danys per fred, especialment les fruites tropicals. Per exemple, els plàtans ennegreixen a la nevera". També hi ha una recomanació important respecte als ous: és fonamental no rentar-los, ja que d'aquesta manera es podrien vehicular possibles bacteris de la pela a l'interior, com ara salmonel·la, que és un patogen alimentari.

Nevera
És important mantenir els productes frescos a la temperatura correcta a la nevera. / Foto: Cedida

El primer que cal saber és que la millor opció per als productes que no s'hagin de consumir immediatament és congelar-los com més aviat millor

Com congelar els aliments

Si bé és important mantenir els aliments que toca a la nevera, els congelats també han de seguir unes normes en concret. El primer que cal saber és que la millor opció per als productes que no s'hagin de consumir immediatament és congelar-los com més aviat millor. Just després de comprar-los o de cuinar-los és el moment idoni per posar-los al congelador.

Pel que fa a la durada dels aliments al congelador, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana congelar les fruites i verdures entre vuit i dotze mesos; la carn de vedella, porc i xai, entre sis i dotze mesos; la de pollastre, entre nou i dotze mesos; la carn picada, entre tres i quatre mesos; el peix blanc, entre sis i vuit mesos; el peix blau, un màxim de tres mesos; el marisc, entre tres i sis mesos, i les sopes i guisats ja cuinats, entre dos i tres mesos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!