Encara que d'aparença poc atractiva i amb escassa carn, la galera és un crustaci típic de la Mediterrània que ha començat a guanyar popularitat en la gastronomia catalana, especialment en les Terres de l'Ebre. Aquest crustaci, conegut per la seva closca cuirassada i les seves afilades espines, es caracteritza per un excel·lent sabor que aporta un toc únic a plats com arrossos i guisats mariners. Tanmateix, la seva difícil manipulació i la seva baixa quantitat de carn han contribuït històricament a la seva subestimació a la cuina marinera.
El crustaci més lleig de Catalunya que enamora cada vegada a més cuiners
La galera habita en els fons litorals, mesura fins a 20 centímetres i s'alimenta d'altres peixos i crustacis, el que li atorga un sabor delicat. Aquesta menja marina, especialment apreciada a les costes catalanes, valencianes i italianes, ha experimentat un renaixement en els últims anys, sent les femelles les més valorades per la seva millor textura i sabor. Segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, aquest crustaci s'ha revaloritzat als mercats de les grans ciutats gràcies a la seva accessibilitat econòmica i a les innovacions culinàries.
Protagonista de les Terres de l'Ebre
A Catalunya, la galera és protagonista de les Jornades Gastronòmiques de les Terres de l'Ebre, que aquest any celebren la seva onzena edició. Més de 40 restaurants d'Alcanar, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i la Ràpita ofereixen menús amb aquest crustaci com a ingredient principal. Aquestes propostes destaquen per combinar tradició i modernitat, com l'arròs melós amb galeres i carxofa, bunyols de galera, fideuà de galeres o fins i tot tàrtar de galera i llagostí.
La galera està adquirint un lloc privilegiat a la cuina catalana
Els menús es mariden amb vins DO Terra Alta, on la garnatxa blanca realça els sabors mariners de les galeres. A més de Catalunya, localitats com Vinaròs, a Castelló, també celebren jornades dedicades a aquest crustaci, promovent la seva versatilitat en receptes tant tradicionals com de cuina d'autor. Aquest tipus d'esdeveniments no només posa en relleu la gastronomia local, sinó que també impulsa la innovació culinària amb nous plats i tècniques.
La galera, abundant en zones de delta riques en nutrients, no només és deliciosa, sinó que també és una font de proteïnes, vitamines i minerals d'alta qualitat. Aquestes jornades gastronòmiques es realitzen en el millor moment per a la seva pesca, la qual cosa permet gaudir de captures fresques i d'un clima agradable al litoral de l'Ebre. En definitiva, aquest crustaci, que alguna vegada va ser menyspreat, s'està guanyant un lloc destacat a la cuina catalana gràcies al seu sabor incomparable i a la creativitat dels xefs que aposten per rescatar-lo i reinterpretar-lo.