L’esforç de molts catalans residents als EUA amb ganes de dir al món que a Catalunya tenim un producte gastronòmic que emociona, i una cultura gastronòmica que és referència a Europa des de l’edat mitjana, és incansable. Aquesta empresa ha fet que, amb motiu de la diada de Sant Jordi, hagin sorgit diverses iniciatives de difusió a diferents indrets del mapa nord-americà.
A Detroit, l’empresària i importadora de vins catalans Núria Garrote enceta aquest any una iniciativa per donar a conèixer els vins catalans: la Catalan Wine Week. La seva empresa organitza, durant deu dies, tastos de vins i sopars gastronòmics inspirats en la cuina catalana. Dijous passat vaig assistir al primer esdeveniment gastronòmic dirigit pel xef americà Mat Tulpa; va ser una lliçó de creativitat inspirada en la cuina catalana i explicada des d’un menú de sis plats, que es clausurava amb un mar i muntanya de posar-se a plorar, i un maridatge de luxe. Els vins eren de traca i mocador: glops que recordaven el gust de la terra i parlaven de les persones que els fan possibles.
L’esforç dels catalans residents als EUA amb ganes de dir al món que a Catalunya tenim una gastronomia que emociona és incansable
El primer acte, amb el cava Reserva Valldolina, fou una manera immillorable d’obrir l’àpat. Les bombolles catalanes maridaven una amanida de vegetals de temporada inspirada en el trencadís de Gaudí. El segon acte començava amb els dos vins d’alçada de Castell d’Encús. El primer, l’Ekam (riesling i albarinyo), que maridaven un escabetx de círvia amb ceba, seguit de l’Acusp un monovarietal de pinot noir que acompanyava una deconstrucció de torrada i rap, que feia honor a la cuina molecular del mestre català Ferran Adrià. El festival continuava; arribava el moment àlgid de la nit, l’Ona Priorat d’en Blai Ferré, un clàssic que no pot faltar mai. El de Falset acompanyava el porridge d’arròs koshihikari amb turbot, un tàndem que no oblidaré per secula seculorum. Tancant el repertori, el mar i muntanya de colomí i un vi de garatge D’Alemany i Corrio, el Pas Curtei. Les postres, un cruixent de formatge amb crema de pera, que recordaven inevitablement a la crema catalana, les vàrem fer baixar amb un Cargol treu vi, també d’Alemnay i Corrio. Per culminar la setmana, la Catalan Wine Week es finalitzarà celebrant la diada de Sant Jordi en una llibreria local, on es trobarà gran part de la comunitat catalana, entre vins, roses i llibres.
A Washington DC, la Delegació de la Generalitat als Estats Units i Canadà organitza la primera edició de la Catalan Gastronomic Week. La iniciativa consisteix a engrescar una vintena de restaurants, localitzats en diferents estats, a oferir plats tradicionals catalans durant la setmana de Sant Jordi. Els comensals, que podran tastar des del pa amb tomàquet i l’escalivada fins a la crema catalana, s’enduran de regal un punt de llibre i una infografia de la Diada. El Delegat del Govern a Washington, el Sr. Isidre Sala, assegura que “és una oportunitat única de posar en valor la nostra cuina de sempre i de celebrar Sant Jordi d’una manera especial: portant els sabors i la cultura de Catalunya a l’Amèrica del Nord”.
També a la capital americana, i en el marc de la Catalan Gastronomic Week, el xef català Ramon Martínez, i el sommelier Jordi Paronella, representants dels restaurants Jaleo d’en José Andrés), han aparegut a la pantalla del mitjà local FOX 5, per explicar a la nació qui són els catalans, què mengen i què beuen. L’equip televisiu s’ha fet un tip de calçots, ha après a beure en porró, i s’ha amarat de cultura catalana. Gràcies, Jaleo!.
A Kensington se celebra la 16a edició del Day of the Book Festival, esdeveniment cultural amb motiu de la Diada que concentra autors, poetes, música en directe i gastronomia; tot un homenatge a la cultura catalana. Un festival que va començar en format molt reduït i ha anat expandint-se, ocupant avui quatre carrers principals del municipi. Aquest any, la Delegació del Govern de Catalunya hi serà present, organitzant un acte a la carpa gastronòmica. S’explicarà breument la història de la cuina catalana, els trets principals d’aquesta, i els assistents podran aprendre a fer pa amb tomàquet; tot plegat, de la mà d’una servidora.
A Nova York, Chicago, San Francisco i a moltes altres ciutats del país, s’organitzen actes gastronòmics i literaris duts a terme per la iniciativa de Casals Catalans i d’altres institucions.
Mica en mica, s’omple la pica. Accions diverses amb un objectiu comú: la difusió de la Cuina Catalana als EUA.