La majoria de restaurants amb estrella Michelin es concentren a la ciutat de Barcelona. A la resta de Catalunya, però, també hi ha restaurants reconeguts per la coneguda guia francesa que tenen renom internacional. La majoria amb una estrella, però a Olot, al cor de la Garrotxa, n'hi ha un que en té dues i que manté des de fa 35 anys l'esperit casolà i el producte de l'hort. 3 germanes joves i amb molt talent són ara les encarregades d'agafar el relleu d'un restaurant que van començar els seus pares.
Alta cuina casolana
El restaurant Les Cols, d'Olot, és un dels més importants de Catalunya. No només per aparèixer a les grans guies gastronòmiques, com la Michelin o la Macarfi, sinó perquè el negoci familiar fa més de 30 anys que es manté al peu del canó amb productes de l'horta. En una entrevista al programa Col·lapse de TV3, les germanes Martina, Carlota i Clara Puigvert han fet un repàs de com és el seu dia a dia en un restaurant d'alt nivell. Les tres germanes regenten el restaurant juntament amb la seva mare, Fina Puigdevall, l'artífex d'un projecte que ha evolucionat des de fonda de poble fins al cim de la gastronomia mundial.
Les Cols també destaca per ser un dels pocs restaurants del panorama gastronòmic català i internacional amb una marcada presència femenina al capdavant del projecte
La cuina de Les Cols, segons expliquen les germanes Puigvert, es defineix pel producte local i per cuidar el patrimoni gastronòmic d'un territori únic: la Garrotxa. Martina Puigvert explica que la terra de la Garrotxa és especial a causa de les condicions volcàniques i que aquesta particularitat fa que els productes, però també la gent, siguin especials.
Equip familiar
"És molt difícil separar la vida professional de la personal; en aquest ofici no es pot", afirma Fina Puigdevall. I si en hostaleria ja és complicat, en un negoci familiar encara més. A Les Cols, les tres germanes s'encarreguen cadascuna de liderar un dels tres puntals del restaurant: Martina Puigvert és la cap de cuina; Carlota Puigvert és la cap de postres; i Clara Puigvert és la cap de sala i sommelier del restaurant. Malgrat la divisió de rols, les germanes afirmen que, en realitat, tothom fa una mica de tot. La Martina també es dedica a l'hort i la Carlota, malgrat dedicar-se a les postres, també toca molt el producte salat perquè molts dels plats que elabora els fa amb vegetals del seu hort.
Les Cols també destaca per ser un dels pocs restaurants del panorama gastronòmic català i internacional amb una marcada presència femenina al capdavant del projecte. Tant la mare com les filles són la punta de llança d'un camí que va començar a obrir Carme Ruscalleda ara fa més de 30 anys.