L'onada de fred d'aquests dies deixa pas a un cap de setmana ple de fires gastronòmiques. Les tradicions culinàries de l'hivern es fan ben presents als diferents municipis catalans que aquests dies estan de festa. Des de les imponents calderes de Sant Antoni fins a les fires de l'oli d'Espolla o les Garrigues, Catalunya s'omple de bon menjar durant dos dies.
Calderada popular de Sant Antoni - la Seu d'Urgell
La tradicional calderada de Sant Antoni torna a la Seu d'Urgell. Una festa amb més de 120 anys d'història que reparteix unes 7.000 racions d'escudella amb botifarra, carn i pilota. Es faran servir més de 3.000 kg de verdures, llegums, i carn que des de primera hora bulliran en cinc grans olles ubicades al passeig de la vila. Un plat tradicional de Catalunya com cap altre que no només es pot fer per Nadal, sinó que és perfecte pels dies de fred durant tot l'hivern. Divendres a les 13 h es beneiran els animals davant la Catedral i es farà un passeig pels carrers de la Seu fins a arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’ i es beneirà la calderada de Sant Antoni. Els mateixos confrares seran els encarregats de repartir l'escudella a tota la gent que assisteixi a la festa.
📍 la Seu d'Urgell (Alt Urgell)
📅 17 de gener

Festa dels Banuts - Sort
Nova edició de la Festa dels Banuts, la gran festa de la carn de caça, que també oferirà la 3a Festa de les Noves Anyades dels Vins del Pirineu, una jornada per descobrir els vins del territori, i del dinar a base de carn de caça elaborat per la Xicoia i Àpat. No hi faltarà l'acte de nomenament i proclamació del Banut de l'Any 2025, així com música de festa amb La Rumba Blanca.
📍 Sort (Pallars Sobirà)
📅 19 de gener
Fira de l'oli i l'olivera - Espolla
La fira s'ha consolidat com un esdeveniment de referència que celebra la tradició, la gastronomia i la cultura al voltant de l'oli d'oliva i l'olivera. Durant la fira, els visitants podran gaudir d'un programa variat que inclou activitats per a tots els públics. Hi haurà caminades guiades pel paratge natural de l'Albera, visites i tastos al Celler Cooperatiu d'Espolla, xerrades sobre les propietats medicinals de l'olivera i fins i tot un taller per aprendre a ballar el tradicional "Ball de l'Oli". Els més petits podran divertir-se amb inflables i jocs infantils durant tot el dia.
📍 Espolla (Alt Empordà)
📅 18 i 19 de gener
Fira de l'oli de les Garrigues - les Borges Blanques
La Fira de les Garrigues és un esdeveniment significatiu que celebra l’oli d’oliva verge extra de qualitat d’aquesta regió. Durant aquesta celebració, es posa èmfasi en la promoció i la degustació d’aquest oli d’oliva verge extra, considerat un dels millors del país. Els visitants tenen l’oportunitat de conèixer més sobre el procés d’elaboració de l’oli, les seves característiques, beneficis i, el més important, poden tastar i adquirir diversos olis d’oliva verge extra de gran qualitat.
📍 les Borges Blanques (les Garrigues)
📅 17, 18 i 19 de gener
Fira de la tòfona negra - Vimbodí i Poblet
Vimbodí i Poblet acollirà per segona vegada la fira de la tòfona negra, el cap de setmana del 18 i 19 de gener de 2025, per la festa Major d’hivern del municipi. Seguint la programació de l’edició anterior, la zona firal serà a l’interior del pavelló municipal, on hi haurà el mercat de la tòfona fresca i d’altres productes alimentaris de proximitat, degustació de tapes amb tòfona, maridatge de vins, diversos showcookings i el 8è Concurs de gossos tofoners. Com a novetat d'enguany, la fira de la tòfona negra amplia horaris, de manera que es podrà entrar al recinte gratuïtament, dissabte matí i tarda i diumenge fins al migdia.
📍 Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà)
📅 18 i 19 de gener
Fira del fesol - Santa Pau
La fira està dedicada a exaltar i promoure el fesol, oferint una oportunitat única per conèixer i degustar aquest llegum tan apreciat a la regió. És una ocasió per als visitants de gaudir de la diversitat de plats i receptes elaborades amb fesol, com ara cassoles, guisats, sopes, i molts altres plats tradicionals al mes de gener.
📍 Santa Pau (Garrotxa)
📅 18 i 19 de gener