El consum d'oli de gira-sol a Espanya ha augmentat gairebé un 40% l'últim any, sent el preu del seu gran "competidor", l'oli d'oliva, el motiu principal d'aquesta pujada. Tot i així, el conegut com a "or líquid" continua sent el més consumit al nostre país.
Segons les últimes dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), cada espanyol va consumir 3,4 litres d'oli de gira-sol l'últim any, mentre que el consum del d'oliva va arribar als 5,9 litres. Aquest augment ha implicat un canvi d'hàbits i fins i tot la modificació de receptes tradicionals. Una cosa que s'ha assumit no sense certa resignació. Però, una de les qüestions que més es repeteix els últims mesos en posar una ampolla d'oli de gira-sol a la cistella de la compra i deixar la d'oliva a la prestatgeria és si aquesta decisió tindrà un efecte en la salut.
Dolentes i menys dolentes
Marián García, més coneguda com a Apotecària García, va escriure en el seu blog sobre les diferències entre aquests dos tipus d'olis. Però abans d'entendre perquè un és bo i un altre de millor, cal explicar un fet molt més general, la diferència entre greixos. Enrere va quedar la idea que tots els greixos són perjudicials per a la salut i així ho explica Apotecària García en el seu blog, explicant fins i tot que hi ha opcions plenes de beneficis. "Els "bons" serien els greixos monoinsaturats i poliinsaturats, com els de l'oli d'oliva i l'oli de gira-sol. Els "dolents" serien els saturats, com els d'origen animal i elts lletjos lletgíssims serien els greixos parcialment hidrogenats, com els de les pastes o alguns aliments ultraprocessats." Ara que sabem que ambdues opcions entren en l'apartat de "greixos bons", què les diferencia?
Aquesta gran diferència es podria suplir si comptem amb oli de gira-sol alt oleic
Diferències i semblances
"Ambdós olis són rics en vitamina E (fins a deu vegades més en l'oli de gira-sol) i lípids. Mentre que en l'oli d'oliva predominen els àcids grassos monoinsaturats (en especial l'oleic), en l'oli de gira-sol són més abundants els poliinsaturats (principalment linoleic)." Explica la farmacèutica experta en nutrició. Això sí, aquesta gran diferència es podria suplir si comptem amb oli de gira-sol alt oleic, disponible a tots els supermercats i anunciat com a ingredient estrella a molts productes com galetes.
Així doncs, l'oli de gira-sol no es presenta com una opció dolenta ni de bon tros. Almenys en fred. I és que el problema més important apareix quan s'escalfa. La diferència entre els tipus d'oli es fa més patent en escalfar-los, moment en què es desprenen els compostos tòxics per a les cèl·lules (els temuts radicals lliures tan relacionats amb el càncer). Tanmateix, "els greixos monoinsaturats de l'oli d'oliva són més estables, resisteixen millor les altes temperatures que els greixos poliinsaturats de l'oli de gira-sol ja que aquests s'oxiden amb més facilitat." Confessa l'experta. Per aquesta raó, quan l'oli es vulgui utilitzar per fregir, la millor opció sempre seria el d'oliva, mentre que, si es juga pel de gira-sol, sí que seria gairebé imprescindible que fos alt oleic.