Poques verdures desperten tantes passions i tants rebutjos com les carxofes. El seu sabor delicat i la seva textura tendra les converteixen en un bon menjar, però el procés de netejar-les són sovint un fre per als qui no estan familiaritzats amb elles. És cert que les veus a la fruiteria i penses «que boniques són», però després, amb elles a casa, no saps ni per on començar. La veritat? Netejar una carxofa pot semblar un ritual complicat i un repte digne d'un gran xef. En el meu cas, el gran problema era que mai no sabia quan parar de treure fulles i sempre em quedava el dubte de si havia malgastat mitja carxofa (i tirats els diners) o havia quedat curta.
Com netejar les carxofes: els millors trucs
Com en tot en aquesta vida, les coses més complicades sempre es resolen amb el consell d'algú que en sap més. I en el tema de la cuina només cal bussejar una mica a les xarxes per encertar la resposta. En aquest cas ha estat @clarafogons que ha resumit a la perfecció la millor tècnica per netejar unes carxofes. Aquí van resumits els punts més interessants. En primer lloc, les carxofes, igual com altres verdures, enfosqueixen les mans. Si no vols que se't quedin brutes, posa't uns guants.
![Carxofes més bones pel fred Foto @lamasiadelprat Carxofes més bones pel fred Foto @lamasiadelprat](/uploads/s1/39/09/02/28/carxofes-mes-bones-pel-fred-foto-atlamasiadelprat_15_630x420.jpeg)
Per on començo a netejar? Per la part de baix, la de la tija. Una vegada definit comença a retirar les fulles. En tenir la part de baix neta, és molt més fàcil estripar les fulles de dalt i saber fins on arribar. Una vegada retirades totes, les dures i més verdse, talla la part de dalt. Sense por, clava el ganivet a la meitat d'altura. Així “descobreixes el seu cor més feminista”, com diu la influenciadora gastronòmica. Un dels passos més importants és retirar els pèls del cor de la carxofa, anomenats pistils. No són comestibles, però tampoc verinosos. Què no s'escampi el pànic! El que et pot passar és que siguin més difícils de digerir aquestes carxofes.
La millor manera d'accedir-hi és tallant el cor per la meitat. Tira la meitat de la carxofa! Realment, si ho has fet bé, a la taula en tindràs més de la meitat. Calma, de nou. Totes les restes es poden utilitzar per fer un brou que serà depuratiu i ple de nutrients. Ara ja estan llestes per cuinar, però pots continuar tallant a quarts o tires perquè s'adaptin a la teva recepta, tal com fa la Clara. L'últim truc, i no menys important, és que perquè no s'enfosqueixin mentre peles la resta, deixa-les en aigua amb una mica de llimona. Així de fàcil.
![clarafogons 2 clarafogons 2](/uploads/s1/51/03/05/21/clarafogons-2_15_630x420.jpeg)
Les carxofes ofereixen moltes possibilitats a la cuina
Més enllà de la dificultat inicial, les carxofes amaguen una infinitat de possibilitats a la cuina: es poden rostir, fregir, cuinar, o fins i tot menjar crues a fines làmines amb un toc de llimona. Són un ingredient versàtil que aporta caràcter i sofisticació a qualsevol recepta, i també un aliment ple de beneficis per a la salut. Sabies que són una gran font d'antioxidants i fibra? L'important és superar aquesta primera barrera i aprendre a tractar aquesta joia vegetal com es mereix. Una vegada que dominis la tècnica per netejar-les, obriràs la porta a un món de sabors que, t'asseguro, farà que valgui la pena l'esforç.