Si hi ha un personatge que no es mossega la llengua a l'hora de parlar de l'actualitat gastronòmica i criticar tot allò que faci falta i encapçalar les lluites i reivindicacions necessàries aquesta és Maria Nicolau. Fa pocs dies la cuinera catalana visitava Culturas 2, de Televisió Espanyola, i deixava una ferotge crítica a Madrid Fusión. La presentadora Tània Sarrias es mostrava sorpresa potser perquè no coneixia el tarannà tan característic de la xef resident a Vilanova de Sau que deixava per terra aquesta fira gastronòmica madrilenya.
Feroç crítica de Maria Nicolau a Madrid Fusión
La cuinera i escriptora arrencava amb ironia: “Què està passant a l'escenari principal, a l'Auditori Central de Madrid Fusión?”. Aquest esdeveniment culinari és un dels més importants no només a Espanya sinó que també a Europa, tal com reconeix Nicolau. Un congrés de referència que hauria de visibilitzar el potencial gastronòmic que hi ha als fogons d'arreu de l'Estat, però que s'equivoca, a parer de la cuinera nascuda a la Garriga, de ser perillós les persones qui fan d'altaveu en aquest escenari.
![Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto](/uploads/s1/46/46/53/31/entrevista-maria-nicolau-xef02_15_630x420.jpeg)
“Vaig estar repassant els noms dels ponents i em trobo amb Massimo Bottura, Gastón Acurio, Ángel León, Dabiz Muñoz o Ferran Adrià, entre altres. Aquests noms són els popes de la gastronomia des de fa trenta anys. De fet, m'hi fixo i el fil argumental és, suposadament, celebrar la revolució gastronòmica dels anys 90”, diu al·lucinada, per acabar reconeixent que li provoca “una mica de fatiga”. Tot i que no vol ser malinterpretada perquè reconeix a aquests cuiners com coautors “d'una revolució inimaginable i irrefutable amb uns mèrits d'aquests cuiners que són molt contrastats i inapel·lables”. No obstant això, “tal com va dir El Fary, cal deixar els joves el seu protagonisme i el seu espai en aquest saló tan mediàtic”, lamenta Nicolau, afegint que “hi ha una pila de gent potent i jove i vull conèixer nous noms”.
44 homes i només 3 dones: la vergonya de Madrid Fusión
Disparada la crítica per la constant presència dels de sempre i la manca del talent emergent i de cuiners i cuineres joves, la xef catalana posava més llenya al foc després aprofundint la mirada sobre el que va ocórrer a l'Auditori principal de Madrid Fusión. “He agafat l'Auditori de Madrid Fusión i he comptat un palet per cada nom masculí i una rodona per cada nom femení”, explica. Ensenyava la llibreta amb el resultat i la llàstima i el ridícul d'aquesta fira era abismal. 44 homes per només 3 dones que, tal com confessa Nicolau, “no eren protagonistes, ja que compartien escenari acompanyades d'un o més homes”.
![Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto](/uploads/s1/46/46/55/83/entrevista-maria-nicolau-xef08_15_630x420.jpeg)
“Jo, des d'aquí, i dic que ens trobem en ple 2025, i que això en un dels principals congressos d'Espanya i d'Europa és inacceptable. Escolta, a les escoles d'hostaleria d'aquest país no és que hi hagi paritat, és que les dones són la majoria d'inscrites a la gastronomia”, descriu Nicolau. “Resulta que a la base de la piràmide hi ha majoria de figures femenines, però alguna cosa passa que de camí al cim van caient de l'escala”, conclou.
Això, malauradament, no és un fet aïllat, sinó que és la tònica de cada setmana a Catalunya i Espanya, com ho demostra l'acte que organitza aquesta nit a Barcelona el cuiner Dani García que ret homenatge a Joan Roca. Un acte on hi ha 20 cuiners homes i solament 3 cuineres dones. Un exemple masclista i penós que s'hauria d'acabar d'una vegada per totes i que no n'haguéssim de parlar en ple segle XXI.