Catalunya és plena d'estrelles gastronòmiques. I no parlem només de les Michelin, sinó de grans xefs amb reconeixement internacional que han elevat la cuina catalana i els restaurants del nostre país al següent nivell. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, els germans Roca o els xefs del Disfrutar, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, en són només alguns exemples. Però a Catalunya hi ha una nova generació de grans xefs que encara ningú coneix, però que ja destaquen per sobre la resta pel seu gran talent. Cuiners joves amb un futur brillant que tot just ara comencen la seva carrera professional. Hem pogut parlar amb dues d'aquestes promeses de la cuina catalana i ens han explicat tot el que han aconseguit fins ara.

L'estrella d'Osona

Sovint pensem que els concursos gastronòmics més importants del món són els que se celebren amb restaurants de l'elit mundial. Però els concursos importants, els certamens amb més transcendència gastronòmica, són els "petits". Petits perquè són desconeguts per la majoria, no perquè no siguin rellevants.

L'Ethan Álvarez és un jove d'Osona que va començar a estudiar cuina gairebé de casualitat

L'Ethan Álvarez és un jove d'Osona que va començar a estudiar cuina gairebé de casualitat. La seva família no tenia cap vinculació amb l'ofici i ell en realitat volia fer dret. Però amb 16 anys va provar un grau mitjà de cuina i li va encantar. 3 anys més tard, amb 19, se'n volia anar a treballar, però la trucada d'un professor de l'escola el va fer canviar de plans. El professor li va dir si es volia presentar al concurs CatSkills de xefs, amb la condició que s'apuntés al cicle superior de cuina i se seguís formant. L'Ethan va dir que sí, i a partir d'aleshores no ha parat de sumar èxits.

Classificació WorldSkills cuina 2024

Va quedar primer al concurs a Catalunya, primer a nivell estatal i va aconseguir un meritori 5è lloc als mundials de WorldSkills. Es tracta de la millor plaça aconseguida mai per un representant de l'estat espanyol en la categoria de cuina en aquest concurs. Ara l'Ethan explica que s'està preparant per la competició europea, l'últim certamen que li queda per conquerir abans de llançar-se a una carrera plena d'èxits professionals.

La Marta Minoves és una jove del Berguedà que també té un futur prometedor

La campiona del Berguedà

D'altra banda, la Marta Minoves és una jove del Berguedà que també té un futur prometedor. En el seu cas, la cuina li ha agradat sempre, però mai hagués pensat que s'hi dedicaria professionalment. Va ser a l'hora d'escollir la carrera que va descobrir que aquesta era la seva professió. A diferència de l'Ethan, la Marta no ha estudiat en una escola d'hosteleria; ha cursat el grau universitari en Ciències Culinàries i Gastronòmiques de la UB. Es tracta d'uns estudis de cuina, però també de formació en recerca i desenvolupament gastronòmic.

Gràcies a la seva formació, la Marta va ser escollida per anar al concurs de Millor Cuiner Jove de Catalunya i el va guanyar. Ara, un cop acabats els estudis i amb el bitllet de classificació per al concurs europeu, la Marta s'està preparant la competició que se celebrarà a Sicília a finals de novembre. Diu que de moment afrontarà el concurs, i que després "ja veurem què fem". No té massa clar cap on tirar, si seguir amb la cuina o optar per buscar un centre d'innovació i desenvolupament culinari. En qualsevol cas, de moment vol fer pràctiques al Celler de Can Roca i després s'ho pensarà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!