Què toca plantar aquest mes? Quina és la temporada d'aquest producte? Trobaré al mercat aquest ingredient que necessitaria per cuinar aquesta recepta? Preguntes lògiques dels consumidors davant un ventall deliciós i ric d'aliments que ens proveeixen moltíssimes idees per enfundar-nos el davantal i ser creatius als fogons de casa. “L'hem de fer entrar a la nostra vida. Tot i que se'n pot trobar durant els dotze mesos de l'any, perquè es pot cultivar al llarg de les quatre estacions, però és ara quan són fermes i cruixents, amb un toc d'amargor molt elegant”, descriu la cuinera Carme Ruscalleda.

El producte estrella del març: més bo que mai

En defensa de la recuperació de la safata d'amanida al centre de la taula, l'aposta estrella d'aquest mes de març és l'escarola, un enciam d'hivern. Tal com explica al programa de TV3 Tot Es Mou, la xef del restaurant Moments diu que el clàssic xató és “un espectacle i una genialitat nostrada” que als catalans ens apassiona. La salsa xató amara l'escarola i hi ha partidaris d'estovar-la a través de la incorporació de la salsa bastanta estona abans; i els detractors, que creuen que s'ha d'incorporar als instants abans de cruspir.

Quitar Amargor Escarola
Escarola i més escarola per a aquestes setmanes de març / Foto: Pixabay

“Hi ha una comparsa magistral quan acompanya el bacallà, la tonyina, els seitons, les olives i un llarguíssim etcètera d'aliments”, continua la cuinera. És una menja completa i fantàstica de la qual s'han d'aprofitar totes les parts, sigui l'escarola de la perruca o de l'escarola més molsuda. Segons relata la cuinera estrellada, al públic generalment li agrada la part del color blanc i descarta la part verdosa tendra, que queda al plat i s'ha de malbaratar. “S'ha de combatre aquest rebuig i donar-li un ús culinari i fer-lo valdre”, apunta Ruscalleda, “aquesta franja verdosa i tendra es pot picar ben petita i passar-la per la paella i incorporar-la a l'interior d'una truita”, suggereix.

L'escarola conté una substància amargant que estimula la digestió i és ideal per a aquestes setmanes de març

Més enllà de la truita, és útil per a una sopa de xató o una crema d'escarola. Fins i tot per fer sofregits! El xató és el plat estrella de les comarques del Penedès i del Garraf i és òptim per a l'escarola. Una recepta agraciada en aquestes dates i una escarola que viu el seu millor moment de l'any. Per tant, una fusió immillorable que es pot cuinar a casa en pocs minuts i és nutritiva, saludable i exquisida per als nostres paladars. Per cert, un últim consell de la Carme Ruscalleda és quan fem amanida d'escarola és afegir-hi una mica de julivert: “Però no julivert picat, sinó julivert a fulles petites, ja que aporta una quantitat de vitamina C grandiosa”, finalitza. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!