Node Garraf, entitat pública dedicada a la promoció econòmica i del territori de la comarca del Garraf, presenta un decàleg en defensa de la gastronomia local. Es tracta de deu punts que posen de manifest la importància de la tradició culinària del Garraf, la qualitat dels productes locals i la importància de valorar l'esforç i la feina que fan els petits comerciants dels municipis de la zona. Aquest és el decàleg que presenta Node Garraf:

1. Llegat mediterrani

El concepte de "mediterraneïtat" defineix el llegat i la tradició culinària del Garraf. Una tradició enriquida amb el pas dels anys per les successives generacions de pescadors i cuiners, des dels ranxos a bord a les cuines de franc.

2. Producte autòcton i de proximitat

Des del producte del mar fins al de l'horta o la vinya, el millor aliat de la cultura culinària de l'entorn del Garraf és el producte autòcton, de proximitat i de primera qualitat.

3. Saviesa i expertesa

La professió de la cuina recull la saviesa i l’expertesa de qui ha fet dels fogons l’escenari de la seva generositat. Retre homenatge al llegat culinari dels professionals és un pas clau en el seu reconeixement.

4. Vins del territori

Les receptes tradicionals s'han de fer amb els ingredients tradicionals; i els maridatges de les receptes també convé fer-los amb vins del territori. La millor opció a la comarca són els vins de la DO Penedès, concretament els del Massís del Garraf.

5. Sostenibilitat i optimització

Dos conceptes clau i molt necessaris per assolir la màxima eficiència en la gestió del temps i els recursos a l'hora d'aconseguir un producte de la màxima qualitat. 

6. Receptari tradicional

Les receptes de tota la vida han de formar part d’un corpus de la cuina del Garraf, que estigui a l’abast de tothom i es pugui tenir en compte per part dels professionals i particulars que vulguin fer servir la cuina del Garraf com a eina per satisfer els paladars.

7. Mercats i comerç local

Els mercats i els establiments que abasteixen de producte fresc la comarca n'avalen la procedència i fan possible la seva traçabilitat. Són comerços que mereixen un millor reconeixement i un suport més ampli per part de les administracions.

8. Centres docents

La cuina s'ha de saber transmetre, i els centres docents que s'hi dediquen han d'assumir el compromís d’explicar i promoure les tradicions culinàries. La diversitat d’interpretacions entre els alumnes de cuina i sala és un punt clau per mantenir viva la nostra cuina.

9. Restaurants

Les cartes i menús dels restaurants del Garraf són el principal altaveu entre els comensals i clients dels establiments de la comarca. Locals que han d’incloure especialitats característiques de la cuina tradicional del Garraf.

10. Turisme enogastronòmic

El turisme enogastronòmic és un motor per fomentar el creixement i la difusió de la cultura culinària i vinícola del Garraf. És una manera excel·lent de donar a conèixer les virtuts i qualitats dels productes i professionals del territori.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!