L'arròs bullit és un aliment bàsic a moltes cuines del món, però poques persones coneixen el risc que implica deixar-lo a temperatura ambient durant hores. El bacteri Bacillus cereus és un microorganisme que contamina aliments com l'arròs bullit i pot causar intoxicacions alimentàries greus. En aquest article, expliquem per què és perillós deixar l'arròs fora de la nevera i com prevenir possibles intoxicacions.

Per què no has de deixar l'arròs bullit fora de la nevera

Bacillus cereus és un bacteri present a terra i en diversos aliments, inclosos els cereals. Pot sobreviure a la cocció gràcies a les seves espores resistents a la calor, que germinen quan l'aliment es deixa a temperatures inadequades. Aquest bacteri produeix dos tipus de toxines: una de termoestable, responsable de la síndrome emètica (nàusees i vòmits), i una altra de termolàbil, que causa la síndrome diarreica (dolor abdominal i diarrea).

Arroz Blanco Portada
No s'ha de deixar l'arròs bullit fora de la nevera / Foto: Freepik

Quan l'arròs bullit es manté a temperatura ambient durant diverses hores, les espores de Bacillus cereus poden activar-se i multiplicar-se, produint toxines que no s'eliminen amb un simple reescalfament. Per això, consumir arròs que ha romàs fora del frigorífic pot generar símptomes d'intoxicació alimentària en poques hores.

L'incorrecte emmagatzemament de l'arròs pot ocasionar un risc per a la salut

Existeixen múltiples brots documentats d'intoxicació per Bacillus cereus associats al consum d'arròs mal emmagatzemat. Un dels casos més coneguts es va produir el 1993 en un centre infantil a Virgínia, Estats Units. En aquest brot, 14 persones van emmalaltir després de consumir arròs fregit amb pollastre que havia estat cuinat la nit anterior i mantingut sense refrigeració abans de ser reescalfat i servit. Les anàlisis van confirmar la presència del bacteri a l'aliment i als vòmits dels afectats.

Existeixen diversos casos documentats per aquesta intoxicació / Foto: Unsplash
Hi ha diversos casos documentats per aquesta intoxicació / Foto: Unsplash

Com prevenir la intoxicació

Per evitar riscos en consumir arròs bullit, segueix aquestes recomanacions. Refrigera ràpidament: Una vegada cuit, refreda l'arròs com més aviat millor i guarda'l a la nevera a menys de 5 °C. No el deixis a temperatura ambient per més de dues hores. Emmagatzema correctament: Guarda l'arròs en recipients hermètics i consumeix-lo en un termini màxim de 24 hores. Reescalfa adequadament: Assegura't d'escalfar l'arròs a més de 74 °C abans de consumir-lo per reduir el risc de contaminació. Descarta l'arròs dubtós: Si té pudor, sabor estrany o ha estat fora del frigorífic per més de dues hores, és millor no consumir-lo. Encara que l'arròs bullit sembla inofensiu, el seu incorrecte emmagatzemament pot convertir-lo en un risc per a la salut. Seguint unes senzilles mesures d'higiene i conservació, es pot prevenir la intoxicació alimentària i gaudir d'aquest aliment sense preocupacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!