Si vols saber com està el medi ambient en aquests darrers dies, mira els peixos. Sobretot el salmó. "Els nostres majors atacs al medi ambient són visibles en el salmó", revela Mark Kurlansky en el seu estudi Salmon: A Fish, the Earth and the History of Their Common Fate. Després de dècades d'abús del medi ambient, les poblacions de salmó en molts llocs, especialment a l'Atlàntic, es troben en una situació terrible. Algunes zones del Pacífic també han desaparegut i la majoria de les poblacions es redueixen molt. El salmó de cria ara supera els salvatges. Com hem arribat fins aquí?

🥩 Pel bé de tots, has de deixar de descongelar productes a temperatura ambient
 

Adeu-siau al salmó: els teus plats han de patir un canvi urgent

Kurlansky desenvolupa un llarg viatge històric a comunitats de la meitat nord del món, a qualsevol lloc on es pugui trobar salmó, per entendre com el peix va passar d'omnipresent a la situació d'alarma. Al llarg del camí, descriu el paper del salmó en les comunitats indígenes històriques i contemporànies, la marxa destructiva de la industrialització, el complicat paper dels criadors i l'amenaça creixent del canvi climàtic.

salmo-piscifactoria
Adeu-siau al salmó / Foto: Unsplash

Hi ha una varietat enlluernadora de coses que estan causant el problema, incloses les males pràctiques agrícoles, els pesticides, la desforestació, la presa de rius i el canvi climàtic. Hi ha molts llocs, la majoria de l'Atlàntic Nord, on no hi ha més pesca comercial de salmó atlàntic. I, tanmateix, les reserves continuen minvant. Una de les raons d'això és que els salmons neixen als rius i aconsegueixen una certa mida i surten al mar. Guanyen el 95% de la seva mida quan estan al mar menjant voraçment.

Les males pràctiques agrícoles, els pesticides, la desforestació, la presa de rius i el canvi climàtic són algunes de les raons

"Els salmons que van al mar no tornen al mateix ritme que abans", sentencia l'autor, que ha rebut informacions de la gent de tot l'Atlàntic Nord, Nova Anglaterra, Escòcia i Noruega, explicant aquest perillós fet. Quan els científics miren això, descobreixen que l'oceà està perdent la seva capacitat de càrrega: la seva capacitat per alimentar els animals que viuen a l'oceà. "Si els oceans no poden alimentar els peixos, estem realment enfonsats. I això es deu al canvi climàtic", conclou Kurlansky a l'informe.

Com solucionar el problema?

Els experts han descobert que és possible que el salmó no sigui tan ric en nutrients com es creia i assenyalen el peix que cal menjar per garantir una salut òptima. Un estudi publicat a Nature Food per investigadors de la Universitat de Cambridge, la Universitat de Lancaster, la Universitat de Stirling i la Universitat d'Aberdeen ha descobert que la producció de salmó de piscifactoria provoca una pèrdua de sis dels seus nou nutrients originals: calci, iode, ferro, omega-3, vitamina B12 i vitamina A. En realitat, el que hauríem de triar són els peixos salvatges amb què s'alimenta el salmó, com el verat, les anxoves i l'areng. Aquests peixos contenen nutrients molt beneficiosos per a la salut humana, inclosos calci, omega-3 i B12.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!