Es tracta d'una recepta tradicional i, al seu torn, gairebé internacional. I és que són molts els restaurants més enllà de Catalunya que inclouen la crema catalana a la seva carta de postres. Sobretot, aquells que presumeixen de postres casolanes. I és que es tracta d'una recepta senzilla que, a més, s'elabora amb ingredients bàsics (llet, ous, sucre i espècies) pel que no s'ha de ser un reboster professional per poder enamorar amb aquestes postres. Per als que tinguessin algun dubte, ChatGPT té la solució. I en aquest cas ha encertat de ple, ja que la seva recepta es correspon amb la tradicional.

La IA prepara una crema catalana

Aquí et deixo la recepta de ChatGPT per preparar crema catalana per a quatre persones. Els ingredients i el pas a pas són els següents.

  • 500 ml de llet sencera
  • 4 rovells d'ou
  • 100 g de sucre (reservar la meitat per caramel·litzar)
  • 20 g de maizena
  • 1 branquilló de canyella
  • La pell de mitja llimona (sense la part blanca)

Per a l'elaboració, en primer lloc, cal infusionar la llet. En una cassola, escalfa la llet juntament amb la canyella i la pell de llimona a foc lent. Quan estigui a punt de bullir, retira del foc i deixa reposar perquè la llet prengui el sabor. Després, barreja els rovells i el sucre. En un altre bol, bat els rovells amb el sucre fins que la barreja sigui homogènia i tingui un color més clar. Afegeix la maizena i barreja bé fins que no quedin grumolls. El tercer pas, incorporar la llet. Aboca la llet (sense la canyella ni la llimona) a poc a poc a la barreja de rovells, removent constantment per evitar que es qualli.

Crema catalana / Foto: Freepik
Crema catalana / Foto: Freepik

Mans a la massa. Cuina la crema: Aboca la barreja en una cassola neta i cuina a foc lent, removent contínuament amb una espàtula de fusta. La crema començarà a espessir en uns minuts. Quan tingui la consistència desitjada, retira-la del foc. Refreda la crema: Reparteix la crema en recipients individuals i deixa refredar temperatura ambient. Després, refrigera almenys dues hores. Caramel·litza: Just abans de servir, empolvora una capa de sucre sobre cada crema i caramel·litza-la amb un bufador o sota la graella del forn fins que el sucre es fongui i formi una capa cruixent.

Millorar la recepta de la crema catalana

Fins aquí tot fàcil. Però, què passa si li dic que millori aquesta recepta? A continuació, la seva contestació. Per donar-li un toc especial a aquesta recepta de crema catalana, aquí tens algunes idees que podrien fer-la encara més deliciosa i autèntica:

  • Afegir un toc de vainilla: En infusionar la llet, a més de la canyella i la llimona, pots agregar una beina de vainilla. Això li donarà un matís extra de sabor que complementarà molt bé la crema sense enfosquir el toc tradicional de la canyella i la llimona.
  • Utilitzar llet fresca i crema: Barrejar 400 ml de llet amb 100 ml de nata líquida (crema de llet) en lloc de només llet li donarà una textura encara més suau i cremosa, ideal per aconseguir una consistència més rica.
Crema catalana ingredients / Foto: Freepik
Crema catalana ingredients / Foto: Freepik
  • Refredar al congelador abans de caramel·litzar: Per aconseguir una capa de caramel encara més cruixent, pots refredar la crema al congelador durant uns minuts abans d'afegir el sucre i caramel·litzar-la. Això ajudarà a evitar que el caramel fongui la superfície de la crema.
  • Afegir cítrics frescos: Just abans de servir, pots ratllar una mica de pell de taronja sobre el caramel ja cruixent. Aquest toc cítric fresc donarà un contrast subtil i aromàtic a les postres.
  • Incorporar licor de taronja o brandi: Agregar una culleradeta de licor com Cointreau o un toc de brandi en infusionar la llet aporta un sabor complex i deliciós que recorda a les receptes d'antany.

No puc estar més d'acord amb ChatGPT en què aquestes petites millores li donaran un toc gurmet i elevaran la textura i el sabor d'una de les postres favorites de nens i majors. A més, són modificacions amb què no perdrà la seva essència tradicional. Algunes idees ja les he posat en pràctica i d'altres les tinc ben apuntades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!