Tallar verdures de manera eficient pot transformar la preparació de plats estalviant temps i esforç a la cuina. Explorem tres tècniques menys conegudes que poden agilitar el procés: el tall en acordió, la tècnica dels segments en creu i l'ús de talladors de mandolina especialitzats.

Estalviar temps a la cuina

Tall en acordió

El tall en acordió és una tècnica que no només estalvia temps, sinó que també afegeix una presentació visual interessant a les verdures. Aquest mètode consisteix a realitzar talls en forma d'acordió en les verdures, com les patates, les pastanagues o els cogombres. Per fer-ho, es realitzen talls paral·lels en un costat de la verdura sense arribar a tallar-la completament. Després, es gira la verdura i es repeteix el procés en el costat oposat. El resultat és una verdura que s'expandeix i es contreu com un acordió, permetent una cocció més ràpida i uniforme. A més, aquest tipus de tall és ideal per a rostits i gratinats, ja que permet que els condiments penetrin millor.

jason briscoe jJDyk 7LXuw unsplash
Carabassó tallat / Foto: Unsplash

Tècnica dels segments en creu

La tècnica dels segments en creu és especialment útil per a verdures cilíndriques com els carabassons, cogombres i pastanagues. Aquest mètode consisteix a tallar la verdura en segments diagonals, creant superfícies més grans que permeten una cocció més ràpida. Per aplicar-lo, primer es talla la verdura a trossos d'aproximadament 5 centímetres de llarg. Després, cada tros es talla longitudinalment per la meitat i, finalment, es talla a segments diagonals. Aquest tipus de tall augmenta la superfície exposada a la calor, la qual cosa redueix el temps de cocció. A més, els segments en creu són ideals per a saltats ràpides, amanides i sopes, ja que es cuinen de manera uniforme i absorbeixen millor els sabors.

La tècnica dels segments en creu és especialment útil per a verdures cilíndriques

Ús de talladors de mandolina especialitzats

Els talladors de mandolina són eines extremadament versàtils que poden estalviar molt temps en tallar verdures a rodanxes fines i uniformes. Tanmateix, existeixen mandolines especialitzades que inclouen accessoris per a talls en juliana, talls ondulats i talls en forma de reixeta. Utilitzar una mandolina amb aquests accessoris pot transformar la preparació de verdures en un procés ràpid i eficient. Per exemple, els talls en juliana són ideals per a amanides i guarnicions, mentre que els talls ondulats són perfectes per fer xips de vegetals casolans. Els talls en forma de reixeta, d'altra banda, afegeixen una textura interessant a les verdures, ideal per a plats enfornats o fregits.

josue as fe8oJ mLC c unsplash
Tall tradicional de pebrot / Foto: Unsplash

A més, existeixen beneficis addicionals, ja que aquestes tècniques no només estalvien temps, sinó que també milloren l'aparença i la textura de les verdures, la qual cosa pot fer que els menjars siguin més atractius i saborosos. A més, en tallar les verdures de manera més eficient, es redueix el desaprofitament i es maximitza l'ús de cada peça. Això és particularment beneficiós quan es treballa amb ingredients cars o difícils d'aconseguir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!