Alguns aliments que consumim diàriament poden semblar inofensius, però en realitat amaguen substàncies tòxiques que, si no es tracten adequadament, poden ser perjudicials per a la nostra salut. A continuació, et presentem sis aliments comuns que contenen toxines naturals i com pots evitar els seus riscos.

Secrets amagats

1. Patata

Les patates, un dels aliments més consumits a tot el món, poden contenir una toxina natural anomenada solanina. Aquesta substància es troba principalment a la pell verda, els brots i les parts fetes malbé de la patata. La solanina pot causar símptomes com nàusees, vòmits i mals de cap si es consumeix en grans quantitats. Per evitar el risc, sempre és recomanable pelar les patates i eliminar les parts verdes o brollades abans de cuinar-les.

2. Tomàquet

Encara que els tomàquets madurs són segurs i saludables, els fulls, les tiges i els tomàquets verds (no madurs) contenen tomatina, un compost tòxic similar a la solanina. Consumir grans quantitats d'aquests pot causar molèsties gastrointestinals. Assegura't de menjar només tomàquets madurs i evita ingerir parts de la planta.

camina ambrosini UOEB1ztsDMo unsplash
El tomàquet és un clàssic en la nostra dieta / Foto: Unsplash

3. Ametlla amarga

Les ametlles amargues contenen amigdalina, una substància que pot alliberar cianur quan es metabolitza al cos. Ingerir ametlles amargues crues pot ser extremadament perillós, especialment per als nens. Afortunadament, les ametlles dolces que es venen en la majoria dels supermercats han estat tractades per eliminar aquest risc.

Les ametlles dolces que es venen en la majoria dels supermercats han estat tractades per eliminar riscos

4. Mongetes vermelles

Les mongetes vermelles crues contenen lectina, una proteïna tòxica que pot causar malestar estomacal sever, vòmits i diarrea si es consumeixen sense cuinar. Per evitar aquests efectes nocius, és essencial remullar els fesols durant almenys 5 hores i cuinar-los a fons abans de menjar-los.

chris wu QIULZyoVeCM unsplash
Mongetes vermelles / Foto: Unsplash

5. Ruibarbre

Les fulles de ruibarbre són altament tòxiques a causa del seu contingut d'àcid oxàlic. Aquesta substància pot interferir amb l'absorció de calci i, en grans quantitats, pot causar mal renal i fins i tot ser fatal. La part comestible del ruibarbre és la tija, que és segura sempre que no estigui acompanyat dels fulls.

6. Fava de Sant Ignasi

Les llavors de l'arbre Haba de Sant Ignasi contenen estricnina, un potent verí que pot causar greus convulsions i fins i tot la mort. Encara que aquestes llavors s'han utilitzat en la medicina tradicional, el seu consum directe és extremadament perillós i no es recomana sota cap circumstància.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!