El mal de cap és una molèstia comuna que pot ser desencadenada per una gran varietat de factors, inclosos certs aliments. Sovint, la relació entre el que mengem i com ens sentim no és tan òbvia, però alguns aliments poden ser responsables d'aquests incòmodes mals de cap. Entendre quins aliments poden ser-ne els causants és clau per reduir la freqüència i severitat d'aquestes molèsties.

Els principals culpables dels mals de cap

Un dels principals culpables darrere dels mals de cap és la tiramina, una substància que es forma quan les proteïnes de certs aliments envelleixen o es fermenten. La tiramina pot desencadenar mals de cap en algunes persones, especialment en aquelles propenses a migranyes. Entre els aliments rics en tiramina estan els formatges anyencs, carns curades, embotits i certs peixos fumats. A més, alguns d'adobats, com els cogombrets i les olives, també contenen nivells significatius d'aquesta substància.

La cafeïna és un altre factor que pot influir en els mals de cap. Curiosament, la seva relació amb el mal de cap és dual. En petites quantitats, la cafeïna pot alleujar un mal de cap en millorar el flux sanguini, raó per la qual es troba en alguns medicaments analgèsics. Tanmateix, un consum excessiu de cafeïna o l'abstinència sobtada en persones habituades pot desencadenar forts mals de cap. El cafè, el te, les begudes energètiques i els refrescos són fonts comunes de cafeïna que podrien estar contribuint als teus símptomes.

En petites quantitats, la cafeïna redueix el mal de cap / Foto: Unsplash
En petites quantitats, la cafeïna redueix el mal de cap / Foto: Unsplash

L'alcohol és un altre conegut desencadenant de mals de cap. Les begudes alcohòliques, especialment el vi negre, contenen alts nivells d'histamina i sulfats, que poden provocar mals de cap en persones sensibles. L'alcohol també actua com un diürètic, el que pot portar a la deshidratació, una altra causa comuna de cefalees. Si després d'una copa de vi o una cervesa notes que el teu cap comença a fer mal, és possible que aquestes substàncies siguin darrere del teu malestar.

Els aliments processats contenen diversos additius que poden desencadenar mals de cap. Un dels més comuns és el glutamat monosòdic (MSG, per les seves sigles en anglès), un potenciador de sabor present en sopes enllaunades, salses, menjars preparats i snacks. Moltes persones són sensibles al MSG, i el seu consum pot portar a símptomes com a mal de cap, enrogiment i sudoració.

Aliments processats i amb additius / Foto: Unsplash
Aliments processats i amb additius / Foto: Unsplash

Un altre additiu problemàtic és el nitrat, un conservant utilitzat en carns processades com la cansalada, les salsitxes i els embotits. Igual com la tiramina, els nitrats poden provocar la dilatació dels vasos sanguinis, la qual cosa desencadena mals de cap.

Per als amants de la xocolata, això podria ser una mala notícia

Per als amants de la xocolata, això podria ser una mala notícia. Encara que no afecta tothom, algunes persones experimenten mals de cap després de consumir xocolata. Això pot deure's al seu contingut en feniletilamina, un compost que, com la tiramina, pot afectar els vasos sanguinis al cervell.

Estratègies 'gastro' per prevenir el mal de cap

Si sospites que la teva dieta podria estar relacionada amb els teus mals de cap, el primer pas és portar un diari d'aliments. Anota el que menges i beus, i quan experimentes mals de cap, per identificar patrons. També és útil consultar un metge o nutricionista, que pot guiar-te a través d'un procés d'eliminació de certs aliments per determinar quins són els responsables. Els mals de cap poden tenir un fort component alimentari, des de la tiramina en formatges i embotits fins als additius en aliments processats. Amb una observació acurada de la dieta i l'ajuda de professionals, és possible identificar els culpables i reduir els episodis de dolor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!