El cim i tomba és una d'aquestes joies gastronòmiques que connecten directament amb les arrels i la tradició marinera de la Costa Brava. Originària de Tossa de Mar, aquesta recepta representa l'essència de la cuina d'aprofitament que els pescadors catalans preparaven a les seves barques. Es tracta d'un plat senzill, però ple de sabor, que ha aconseguit transcendir generacions gràcies a la seva autenticitat i vincle amb el mar.

Descobreix el cim i tomba que preparaven els pescadors catalans

El cim i tomba va sorgir com una solució pràctica per als pescadors que passaven llargues jornades al mar. Sense accés a grans estris ni ingredients sofisticats, cuinaven amb el que tenien a mà: peix fresc acabat de capturar, patates, all, tomàquet i oli d'oliva. El nom del plat prové del moviment de tombar els ingredients dins de l'olla durant la cocció. Aquest mètode rústic assegurava una barreja uniforme de sabors i una cocció perfecta de tots els ingredients.

El nom procedeix de tombar els ingredients dins del plat / Foto: Unsplash
El nom procedeix de tombar els ingredients dins del plat / Foto: Unsplash

Com es prepara el cim i tomba

Encara que la seva preparació ha evolucionat amb els anys, la recepta original continua sent un referent de la simplicitat i el respecte pels productes locals. A continuació, et presentem una versió tradicional del cim i tomba. Aquests són els ingredients bàsics.

  • Peix fresc (pot ser rap o lluç per exemple)
  • Patates
  • Tomàquet madur
  • Ceba
  • All
  • Oli d'oliva verge extra
  • Pebrot vermell (opcional)
  • Fumet de peix (brou elaborat amb espines i caps de peix)
  • Sal i julivert

Un plat humil que representa les arrels marineres catalanes

En una cassola, sofregeix la ceba, l'all i el tomàquet ratllat amb un bon raig d'oli d'oliva. Afegeix les patates pelades i tallades a rodanxes gruixudes. Remou perquè absorbeixin els sabors del sofregit. Incorpora el fumet de peix fins a cobrir les patates i deixa que bullin a foc lent. Quan les patates estiguin gairebé fetes, afegeix els trossos de peix net i deixa que es cuinin suaument durant uns minuts. Rectifica de sal, empolvora julivert fresc i serveix directament a la cassola.

Aquest plat se serveix directament en la cassola / Foto: Unsplash
Aquest plat se serveix directament en la cassola / Foto: Unsplash

Un plat amb història i ànima

El cim i tomba no només és una recepta, sinó un testimoni de la vida humil i treballadora dels pescadors d'antany. La seva preparació continua sent un homenatge a la tradició i als sabors de la Mediterrània. Avui dia, restaurants de Tossa de Mar i altres localitats costaneres ofereixen aquest plat com a part del seu patrimoni culinari, però preparar-lo a casa és una experiència única. Si vols redescobrir la màgia d'aquest guisat mariner, anima't a cuinar-lo i submergeix-te en la història de la cuina catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!