Els plàtans són una de les fruites més consumides al món, però també una de les més delicades. Passen d'un groc perfecte a un marró fosc en qüestió de dies, el que moltes vegades ens obliga a consumir-los ràpidament o a utilitzar-los en receptes com batuts o pans de pessic abans que s'espatllin. Tanmateix, la creadora de contingut @kenedyrojas ha compartit a Instagram un truc senzill i efectiu per evitar que es posin negres tan ràpid. Un experiment que ha cridat l'atenció de milers d'usuaris i que demostra que un simple canvi en la manera d'emmagatzemar-los pot prolongar la seva frescor durant diversos dies.

El truc perquè els plàtans no es posin negres

En el seu vídeo, la influencer col·loca quatre plàtans al rebost: dos dins d'una bossa de plàstic ben tancada i els altres dos a l'aire, sense cap mena de protecció. Passats cinc dies, arriba el moment de la veritat. Quan els revisa, la diferència és evident: els plàtans que van quedar fora de la bossa han desenvolupat moltes més taques i la seva pell s'ha enfosquit considerablement, mentre que els que eren dins de la bossa continuen mantenint un color groc intens i amb prou feines tenen pigues.

Podem evitar que el plàtan maduri tan ràpid
Podem evitar que el plàtan maduri tan de pressa

Per què passa això? La clau està en l'etilè, un gas natural que produeixen els plàtans durant la seva maduració. Quan la fruita queda exposada a l'aire lliure, aquest gas es dispersa i accelera el procés de maduració, fent que la pell s'enfosqueixi més ràpidament. En canvi, en col·locar els plàtans en una bossa tancada, el gas queda atrapat i l'oxidació de la pell s'alenteix, cosa que permet que es mantinguin frescos durant més temps. Aquest truc tan simple podria canviar per complet la forma en què emmagatzemem els plàtans a casa.


Si vols provar-ho, només necessites una bossa de plàstic i una mica de paciència. Guarda els plàtans dins de la bossa assegurant-te de tancar-la bé i en deixa d'altres fora per comparar els resultats. En pocs dies notaràs la diferència. Per als qui prefereixen evitar el plàstic, també es pot utilitzar una bossa de paper o un recipient hermètic, encara que els resultats poden variar lleugerament.

Només necessites una bossa de plàstic i una mica de paciència

Aquest petit experiment demostra que no sempre és necessari recórrer a trucs complicats o costosos per conservar millor els aliments. De vegades, una simple bossa pot marcar la diferència i evitar que malgastem fruita en bon estat. La pròxima vegada que compris plàtans, recorda aquest consell i posa'l a prova. Potser descobreixes que mantenir-los grocs durant més temps és més fàcil del que imaginaves.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!