Catalunya és un país molt divers gastronòmicament parlant. Tenim receptes de tota mena i territoris riquíssims en productes de primera qualitat: pèsols del Maresme, embotits d'Osona, formatges del Pirineu, vi del Priorat, fruita de Lleida... entre tantíssims altres exemples. El que segurament no coneixies és la història dels ous de Sant Guim de Freixenet, un municipi de poc més de 1.000 habitants que va arribar a produir fins a 40 milions d'ous a l'any.

La febre dels ous

Sant Guim de Freixenet és un municipi ubicat al sud de la comarca de la Segarra. Té 1.250 habitants, una estació de tren i l'insòlit rècord de produir 40 milions d'ous a l'any. Unes xifres corresponents als anys 60 i 70 que criden l'atenció. Si fem números, a cada habitant li tocarien 32.000 ous a l'any, és a dir, més de 2.500 dotzenes. De fet, tenint en compte la població estatal d'aleshores, només a Sant Guim de Freixenet s'hi feia un ou per cada habitant de l'estat.

Les truites i remenats dels barcelonins durant la segona meitat del segle XX es podien fer gràcies a la producció d'ous de Sant Guim de Freixenet

Segons ens explica l'alcalde del poble, Francesc Lluch, l'auge de la indústria dels ous es va produir a mitjans del segle passat. Els veïns, la majoria pagesos, tenien la seva explotació agrària i vivien dels productes de la terra. A més, però, molta gent tenia també una granja de gallines. I entre una cosa i l'altra, amb l'agricultura i l'avicultura com a motors econòmics del municipi, la vila anava tirant.

El comercial de Barcelona

Als anys 60 i 70, però, tot va canviar. Un comercial de Barcelona va fer cap a Sant Guim de Freixenet coincidint amb el punt àlgid de l'explotació intensiva d'ous al país. Aquest comercial comprava els ous dels veïns del poble i els baixava a Barcelona amb camions carregats fins dalt per satisfer la demanda de la capital. En certa manera, les truites i remenats dels barcelonins durant la segona meitat del segle XX es podien fer gràcies a la producció d'ous de Sant Guim de Freixenet. Un 'boom' que va arribar a xifres de 40 milions d'ous a l'any i que a poc a poc es va anar desinflant amb la pujada del sector porcí. Els pagesos del poble van anar canviant les granges de gallines per corrals de porcs, un negoci més rendible.

Ous frescos / Foto: Pixnio

Avui en dia, malgrat que no s'arriben a les xifres d'aleshores, a Sant Guim de Freixenet s'hi continuen produint una quantitat significativa d'ous. Segons dades de l'ajuntament, la producció anual suposa aproximadament la meitat de la dels anys 60 i 70. L'empresa Yak, la més gran del municipi, produeix 90.000 ous al dia. Empresa que, per cert, manté les granges originals de l'època daurada de l'avícola santguimenc. Una tradició que es commemora cada any amb la celebració de la Festa de l'Ou, una de les celebracions al voltant d'aquest producte més importants del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!