El guacamole és una salsa típica de Mèxic que els darrers anys s'ha fet molt popular a les cuines i restaurants de diferents països europeus. Catalunya no n'és una excepció i cada vegada és més habitual veure guacamole o alvocat als prestatges dels supermercats i a les cartes de diferents establiments. Avui, dia mundial de l'alvocat, repassem la història d'aquesta fruita i l'origen d'una de les salses americanes més populars d'Occident.

Una pera o un testicle

L'alvocat és una fruita originària de Mèxic, Colòmbia i Veneçuela. Es tracta d'un ingredient imprescindible en moltes receptes de països americans, especialment en la gastronomia mexicana, i els darrers anys s'ha popularitzat als països occidentals. A Catalunya no és estrany trobar alvocats i guacamole als supermercats, però per molt esnob que pugui semblar, l'alvocat és una fruita amb deu mil anys d'història i un origen ben curiós.

La civilització asteca es referia a l'alvocat amb el nom d'ahuacatl, que en llengua nàhuatl vol dir 'testicle', tant per la seva forma com per les propietats afrodisíaques que se li atribuïen

La civilització asteca es referia a l'alvocat amb el nom d'ahuacatl, que en llengua nàhuatl vol dir 'testicle', tant per la seva forma com per les propietats afrodisíaques que se li atribuïen. Els primers espanyols que van arribar a Amèrica la van batejar com la "pera de les Índies", per la forma similar a les peres que ja coneixien. Les civilitzacions que el cultivaven, entre les quals hi ha l'Asteca, la Maia o l'Olmeca, la consideraven una fruita sagrada i en alguns casos només la podien cultivar els homes; es creia que l'alvocat era tan important que només les "mans experimentades" dels homes el podien treballar.

La forma de l'alvocat és molt similar a la de la pera. / Foto: Cedida

Diferents varietats estatals

Si bé és cert que no es tracta d'una fruita autòctona, l'alvocat es cultiva en alguns punts de la península Ibèrica. N'hi ha de diferents tipus, com el Hass (la varietat més coneguda, petita, rugosa i de pell fosca), el Bacon, el Dàtil  o el Fort. La majoria d'aquestes varietats s'importen d'altres països, però també es cultiven en alguns indrets d'Andalusia. El clima calorós del sud de l'estat, més similar al dels països americans d'on és originària la fruita, permet conrear-los i distribuir-los des d'Europa.

Un dels àpats en què és més típic trobar l'alvocat és al brunch, un esmorzar fort a mig matí a mig camí entre esmorzar i dinar. Els ous a la benedictina amb alvocat són la imatge típica dels locals que tenen aquest tipus d'oferta, però amb alvocat es poden fer moltes altres receptes delicioses com el mític i popular guacamole, l'amanida d'alvocat i llagostins o l'amanida de meló i alvocat amb vinagreta de llima, una opció deliciosa per combatre la calor de l'estiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!