Aquest dimarts 2 de maig se celebra el Dia Mundial de la tonyina. Un peix amb excel·lents propietats biològiques i nutricionals que aporta molts beneficis per a la salut. La tonyina és un peix blau ric en àcids grassos omega-3 i se'n recomana el consum en cas de malalties cardiovasculars, ja que ajuda a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids en sang. Posseeix un alt contingut en proteïnes d'alt valor biològic, proporcionalment més gran que en la majoria de peixos i carns.
Dia Mundial de la tonyina: 5 plats per celebrar-ho
La tonyina és un peix que es troba a la majoria dels oceans del món i, a més, es consumeix arreu del planeta. Ha estat valorat per la carn i l'oli des de temps antics, i ha estat una part important de la dieta de moltes cultures. És un producte que es pot elaborar a la brasa, apareix en el món del sushi, en amanides, pastes, per farcir diferents plats, i un llarg etcètera. En definitiva, un producte amb una amplíssima varietat culinària. A continuació, et portem 5 plats per celebrar el Dia Mundial de la tonyina.
1. Tonyina a l'estil de Sardenya
Com veuràs, aquest és un plat força mediterrani, on trobaràs moltes similituds amb altres receptes semblants com la tonyina amb tomàquet o samfaina. Però en aquesta ocasió, l'anxova, el llorer i el julivert fan que la salsa tingui un gust peculiar i el plat resulti atractiu i amb personalitat pròpia. Si tens tonyina i no saps com fer-la, només et caldran 30 minuts per preparar un plat molt bo i molt sa.
🍴 Recepta de tonyina a l'estil de Sardenya
2. Empanada de tonyina
Les empanades són delicioses de cuinar, però feixugues d'elaborar. Ara bé, el Dia Mundial de la tonyina bé s'ho val per cuinar aquesta increïble recepta: la clàssica empanada de tonyina. El farciment pot variar lleugerament entre receptes, però mai ha de faltar una bona quantitat de ceba, tomàquet, pebrot i tonyina. A més a més, pots posar-hi ou dur. Un altre consell: fer el sofregit el dia anterior. L'endemà està més bo i gustós i, el que és més important, fred, ja que no és recomanable posar el farciment calent sobre la massa d'empanada.
🍴 Recepta d'empanada de tonyina
3. Truita de tonyina
Tornem a un plat de més senzilla elaboració: la truita de tonyina. Còmode, fàcil i molt gustós. En definitiva, ideal per celebrar el Dia Mundial de la tonyina. Hi ha diverses formes de fer aquesta truita. Els qui tiren l'ou batut a la paella i després, a mig quallar, hi posen la tonyina esmicolada per sobre i ho emboliquen fent com truita a la francesa. Trobaràs els qui fregeixen una estona la tonyina fins que es desfà i a continuació hi incorporen l'ou. Els qui fan un sofregit de ceba i tonyina prèviament, fins i tot, amb pebrots verds. O, finalment, els qui barregen l'ou batut amb la tonyina en fred i després l'emboliquen com una truita a la francesa.
🍴 Recepta de truita de tonyina
4. Torrada de tonyina, brie i anxoves
D'aquesta tongada de receptes que et portem per gaudir del Dia Mundial de la tonyina, aquesta és la més ràpida de fer: tan sols 15 minuts i ho tindràs tot preparat. A l'enllaç que tens després, veuràs com elaborar una magnífica torrada. La combinació del formatge brie calent amb les anxoves de L'Escala no té discussió. La tonyina i el pebrot escalivat li aportaran cos i amorositat al conjunt, fent d'aquesta una torrada de les més encertades.
🍴 Recepta de torrada de tonyina, brie i anxoves
5. Tonyina estofada
Normalment, quan es cuina tonyina fresca, es procura limitar la cocció d'aquesta carn, ja que fàcilment queda eixuta. Però aquesta recepta busca, precisament, la textura cuita de la tonyina, aquella que és més propera a la d'una llauna en conserva. Per aquest motiu, és imprescindible regar bé la carn amb aquesta deliciosa salsa. I el conjunt és realment exquisit. 2 hores d'elaboració, però molt ben invertides per crear aquest singular plat per commemorar el Dia Mundial de la tonyina.