S'han publicat centenars d'estudis relacionant el fet de tenir una dieta saludable i menjar bé amb la salut física del nostre organisme. Els fruits secs que van millor per a la nostra salut, els aliments que hem d'evitar per al nostre cor i un llarg etcètera. Però el que no estem gaire acostumats a llegir són estudis que revelen un vincle entre les dietes i la salut mental. Ara un estudi liderat per investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar revela dades concretes per afirmar que les persones que segueixen dietes saludables tenen menys risc de patir depressió.
Una dieta saludable per contrarestar la depressió
Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió, segons un estudi publicat a la revista European Journal of Nutrition que ha liderat l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. El treball ha fet seguiment de persones registrades al Registre Gironí del Cor per avaluar l'impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes depressius o de rebre un diagnòstic de depressió, un trastorn que afecta una de cada deu persones a Catalunya. L'estudi ha comptat amb la participació d'investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició i del CIBER de Malalties Cardiovasculars i de l'Institut de Salut Global de Barcelona.
El treball ha analitzat la puntuació obtinguda pels participants en el seguiment de quatre tipus de dieta, una de dieta mediterrània, una altra per prevenir la hipertensió, una tercera, vegetariana i una última recomanada per l'Organització Mundial de la Salut. Totes coincideixen en determinats grups d'aliments, com ara fruita, verdura i llegums, i la limitació de la ingesta de carn vermella i processada, però hi ha diferències en relació amb el pes del peix, dels lactis, o del sucre en les seves recomanacions d'ingesta d'aliments.
A l'estudi s'han tingut en compte a més de 3.000 persones. Es disposava de dades sobre la seva dieta i se'ls va fer seguiment durant sis anys. Al final del període, se'ls va sotmetre a un qüestionari per determinar si presentaven símptomes de depressió. Un 6% (184) en tenien i menys del 2% patien depressió severa.
La dieta mediterrània, la número u
Les dades de l'estudi demostren que una millor adherència a qualsevol de les dietes analitzades és un factor protector davant la depressió. "Com millor és la dieta, menys risc de desenvolupar depressió es detecta", apunta Camille Lassale, investigadora de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. En aquest sentit, la dieta mediterrània és la que obté millors registres. Així, incrementar l'adherència a la dieta mediterrània redueix en un 16% el risc de patir símptomes de depressió. És l'equivalent de passar de no complir una de les recomanacions de la dieta a incorporar-la.
No obstant això, a l'hora de considerar les implicacions per a la salut pública dels nostres resultats, és important recordar que la depressió és una patologia que té causes estructurals i sistèmiques, i que es produeix en molts casos independentment dels factors de l'estil de vida. Per tant, atribuir la malaltia als comportaments de salut d'una persona seria infundat i estigmatitzador. La responsabilitat d'actuar i abordar adequadament aquesta patologia recau en les decisions polítiques, les agències de salut pública i els serveis clínics conjuntament, per tal de reduir l'elevada càrrega global de la depressió.