El plàtan i la banana són dues fruites similars que sovint anomenem indistintament. La fruita groga de forma allargada tant pot ser una com l'altra i solem fer servir els dos termes com si fossin sinònims absoluts. Però en realitat, anomenar plàtan a una banana i viceversa és com dir-li mandarina a una taronja; s'assemblen, però no són iguals. Aquestes són les diferències entre les dues fruites.

Diferències físiques

El plàtan i la banana són de color groc (verdós quan encara no són madurs) i tenen una forma allargada i lleugerament corba. El plàtan, però, sol ser una mica més encorbat i petit que la banana, i acostuma a tenir unes característiques taques marronoses a la pell. La banana, per contra, és més gran, recta i té la pell més groga i uniforme. Aquestes característiques visuals ens haurien de permetre diferenciar, a primer cop d'ull, un plàtan d'una banana. Però les diferències no s'acaben aquí.

Habitualment els plàtans que trobem al supermercat -que se solen situar al costat de les bananes per posar a prova el consumidor en les seves habilitats per distingir ambdues fruites- provenen de les illes Canàries

A banda del que es veu a simple vista, les propietats nutricionals i gustatives de les dues fruites també són diferents. El plàtan és més dolç i aromàtic, però té menys midó o sodi. La banana, per la seva banda, té menys potassi i el seu sabor és lleugerament més suau. Característiques molt similars en alguns casos (com en la quantitat de fibra), però que en cap cas es poden considerar idèntiques.

banana 614090 1920
Sabries dir quina fruita és aquesta? Plàtan o banana?

Diferents procedències

Habitualment els plàtans que trobem al supermercat -que se solen situar al costat de les bananes per posar a prova el consumidor en les seves habilitats per distingir ambdues fruites- provenen de les illes Canàries. El plàtan és la fruita insígnia de l'arxipèlag i, malgrat que ve de territori insular, a Espanya no deixa de ser producte nacional.

Per molt que la norma general dicti que els plàtans són de Canàries i les bananes no, per poder considerar un plàtan com a tal no és requisit indispensable que aquest sigui canari.

La banana, per contra, acostuma a importar-se de països de l'Amèrica Llatina o l'Àfrica, i es ven al supermercat amb les característiques físiques esmentades anteriorment. La procedència del producte, però, no determina definitivament el tipus de fruita del qual es tracta. Per molt que la norma general dicti que els plàtans són de Canàries i les bananes no, per poder considerar un plàtan com a tal no és requisit indispensable que aquest sigui canari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!