Quantes vegades t'han dit en la infantesa i quantes has dit d'adulta això de: després de menjar has d'esperar 2 hores per banyar-te que et pot donar un tall de digestió. Desenes, centenes, milers, potser? S'escolta i es diu fins a l'avorriment i la majoria de les persones no saben el que és, què han de fer i què no i quina part és realitat i què és llegenda urbana (o llegenda aquàtica en aquest cas).

Què és el tall de digestió.

El tall de digestió és la interrupció del procés digestiu i es pot donar a l'aigua, però també fora d'ella. Després de menjar el sistema més actiu és el digestiu, el flux sanguini es concentra en ell rebent la resta del cos una aportació de sang menor. Si en aquest procés el cos entra en contacte amb baixes temperatures de forma brusca, la sang començarà a repartir-se pel cos per contrarestar la pèrdua de calor i és quan apareixen els símptomes del tall de digestió.

Tall Digestió / Font: Unsplash

Després de menjar el sistema més actiu és el digestiu

Símptomes del tall de digestió.

Els símptomes són; marejos, nàusees, pal·lidesa, sudoració, rampes, vòmits, esgarrifances, visió borrosa, xiulets a les orelles... Si el tall de digestió es produeix dins de l'aigua és quan hi ha risc d'ofegament ja que podem perdre la consciència, encara que sigui de forma momentània, i això a l'aigua pot resultar fatal.

Recomanacions per evitar el tall de digestió:

Les recomanacions són:

  • Entrar a l'aigua a poc a poc, mullant el cos a poc a poc perquè ens adaptem al canvi de temperatura.
  • No menjar copiosament abans de banyar-se.
  • Evitar canvis bruscos de temperatura.
  • Hidratar-se de forma constant al llarg del dia.
  • Anar acompanyats a l'aigua.
  • No nedar intensament després dels apats.
  • No beure líquids freds, especialment després de fer un exercici físic intens.
Tall Digestiu / Font: Unsplash

Què fer davant d'un tall de digestió:

En el moment que percebem que estem patint, o algú del nostre entorn, un tall de digestió, cal seguir unes pautes (i sempre que es pugui avisar immediatament professionals):

  • Sortir de l'aigua de forma immediata.
  • Tombar la persona.
  • Assecar-lo.
  • Vestir-lo o tapar-lo amb una tovallola per mantenir la seva calor corporal.
  • Elevar les cames.
  • Si apareixen vòmits o diarrea rehidratar-se amb aigua o sèrum.
  • Reposar fins que la tensió arterial s'estabilitzi.

El tall de digestió no és Hidrocució:

No s'ha de confondre el tall digestió amb la hidrocució, que és un estat de síncope produït per un canvi brusc de temperatura, com per exemple en posar-se de forma brusca en aigua freda quan la temperatura ambienti i/o corporal són elevades, el que en pot comportar una per a cardiorespiratòria. Per evitar la hidrocució no hem d'entrar a l'aigua:

  • Després d'haver estat al sol durant un llarg temps (una cosa que a més pot provocar una insolació).
  • Després d'un menjar copiós i veiem que tenim somnolència.
  • Després de patir un traumatisme.
  • Cal evitar entrar a l'aigua de cop. Igual que per prevenir el tall digestió hem d'entrar a l'aigua a poc a poc perquè el nostre cos s'adapti a la temperatura.
  • Després d'un exercici físic intens.