Dia de truites, botifarres d'ou i coca de llardons. Aquesta setmana se celebra Dijous Gras, el tret de sortida a la festivitat de Carnestoltes. Una tradició molt lligada a la festa, però també al catolicisme. El Dijous Gras és, sobretot, una jornada de bon menjar. Els protagonistes indiscutibles d’aquest dia són la botifarra d’ou, la truita i la coca de llardons. La botifarra d’ou és un embotit elaborat amb carn de porc i ous, que simbolitza l’abundància i l’alegria pròpia del Carnaval. La truita, en moltes llars, s’elabora amb botifarra d’ou, oferint un plat contundent per afrontar les festes. La coca de llardons, amb la seva textura cruixent i el seu sabor dolç-salat, completa el menú tradicional d’aquest dia. T'expliquem tots els detalls de Dijous Gras, què es menja i d'on ve la tradició de menjar botifarra d'ou o la coca de llardons.

Quan és Dijous Gras 2025?

Les dates de Carnaval i Dijous Gras 2025 estan estretament relacionades, ja que la festivitat més alegre s'estableix tradicionalment a partir de la Quaresma i el calendari lunar, que produeixen petites variacions cada any. Per calcular quan és Dijous Llarder 2025, s'han de calcular set setmanes després de la primera lluna plena un cop passat el solstici d'hivern. A més, a l'equació s'ha de sumar Setmana Santa, ja que Carnestoltes se celebra quaranta dies abans de Dijous Sant. Per tant, Carnaval 2025 cau entre dijous 27 de febrer —Dijous Gras o Dijous Llarder— i dimecres 5 de març, Dimecres de Cendra.

Què celebrem el dia de Dijous Gras?

La intenció de la festivitat del Dijous Gras és la de poder consumir aquells aliments que queden restringits durant el temps de Quaresma. Tradicionalment, ha estat una celebració centrada en l'àmbit familiar, però actualment hi ha poblacions en les quals es fa un sopar popular per tal d'escalfar motors per la setmana de Carnaval.

És un dia dedicat al menjar, en el que sempre s'ha aprofitat per inflar-se a productes derivats del porc, prohibit durant el temps de dejú de la Quaresma, i tota mena de dolços. A Catalunya és una tradició que es continua celebrant a multitud de cases, però també se celebra a altres localitats espanyoles com Aragó, Castella la Manxa, Comunitat Valenciana o a algunes localitats de la Comunitat de Madrid, a més de celebrar-se a països com Polònia, Alemanya o Itàlia.

Què es menja per Dijous Llarder i per què?

Com dèiem, la tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder —també conegut com a dia de la truita o dia de l'ou i el porc— busca consumir aliments que després estaran prohibits per la Quaresma, destacant tota mena d'àpats amb gran quantitat de greix animal, com ara els llardons o la botifarra d'ou. Aquesta, de fet, és la més típica i com bé sabem és un embotit fet de carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre, que li donen un color groguenc. S'elabora i té un gust similar a la botifarra blanca i és molt comú integrar-la per fer una truita de botifarra d'ou

🍴 Truita de Botifarra d'Ou per Dijous Llarder | Receptes de La Gourmeteria
 

La part més dolça d'aquesta època abans de Carnaval la dona la coca de llardons, que es fa a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons i ha esdevingut una de les tradicions gastronòmiques més conegudes de Catalunya, repetint-se com a plat estrella per Sant Joan i Sant Pere i anant acompanyada de vi dolç, moscatell, malvasia o cava. Seguint la recepta més tradicional, només calen 20 minuts per fer aquesta coca de llardons, que és de les més senzilles d'elaborar. Es pot fer servir pasta full ja feta i comprada o dedicar-hi una estona més a preparar-la a casa.

🍴 Coca de llardons | Receptes de La Gourmeteria
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!