Dinamarca ha retirat del mercat diversos productes d'una coneguda marca de ramen instantani d'origen coreà, Samyang, per ser massa picants. L'agència d'aliments danesa ha emès una advertència aquest dimarts anunciant la retirada dels productes i instant la ciutadania a no consumir-los. Les autoritats del país nord-europeu al·leguen que els alts nivells de capsaïcina —molècula picant present en pebrots, xilis i bitxos— que contenen alguns ràmens d'aquesta firma poden arribar a enverinar els consumidors. Es desconeix per al moment si hi ha hagut cap cas o incidència que hagi instat les autoritats daneses a actuar, si bé l'administració s'ha mobilitzat arran de la pregunta d'un consumidor anònim sobre la legalitat de vendre aquests productes tan picants a Dinamarca. És el primer país que pren una mesura similar amb aquest producte tan de moda entre el consumidor jove i els amants del menjar i la cultura asiàtica.

En concret es tracta de tres sabors especialment picants dels ràmens de Samyang, si bé l'empresa elabora de molts altres tipus que no ho són tant: són el Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i el Hot Chicken Stew. Els nivells de capsaïcina presents en un sol paquet d'aquests tres tipus de ramen són "tan alts que representen un risc que el consumidor desenvolupi una intoxicació aguda", ha alertat l'Administració Alimentària de Dinamarca, que a través d'un comunicat insta a llençar a la brossa o retornar a la botiga si es té a casa algun d'aquests productes. També alerten del perjudici que poden suposar els aliments extremadament picants si el consumeixen nens.

Els tres tipus de ramen Samyang que Dinamarca ha retirat / Foto: Administració Alimentària de Dinamarca

"Pots menjar un plat fort de sopa de fideus?" Així es desafien nens i joves a TikTok i Instagram. El desafiament consisteix a tolerar l'alt contingut de capsaïcina de la salsa picant de la sopa. [...] A Alemanya, diversos nens han estat hospitalitzats per intoxicació després d'haver estat desafiats a menjar aperitius de xili forts. [...] Els possibles símptomes inclouen ardor i malestar, nàusees, vòmits i pressió arterial alta. Per això ara exigim a les botigues que retirin els productes de les seves prestatgeries", ha afirmat el responsable de l'Administració Danesa d'Aliments i Medicaments, Henrik Dammand Nielsen.

Productes molt populars, també a Catalunya

Per la seva part, Samyang ja s'ha pronunciat i ha afirmat que els seus productes no tenen cap problema de qualitat. La corporació coreana assenyala en declaracions a la cadena britànica BBC que les autoritats daneses han retirat aquests ràmens per ser massa picants i que en aquest sentit ho entenen. "Aquests productes s'exporten a tot el món. Però aquesta és la primera vegada que es retiren del mercat pel motiu esmentat", apunten també en la nota. Samyang també ha anunciat que es planteja "examinar curosament les regulacions locals" de Dinamarca. 

Samyang és un important fabricant d'aliments amb origen a Corea del Sud a la dècada del 1960, a on va ser pionera al seu sector, i els seus productes de ramen instantani són dels més coneguts i consumits entre els amants de la cuina i la cultura asiàtica. També a casa nostra; de fet, a Catalunya els seus productes es poden trobar en multitud de botigues especialitzades

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!