La pròxima matinada de dimecres a dijous, la ciutat de Las Vegas, als Estats Units, acull la gala de The World's 50 Best Restaurants. Las Vegas pren el relleu a València i es converteix en la seu de l'esdeveniment gastronòmic internacional més important del món. Es tracta d'una llista formada per 50 restaurants i encapçalada pel millor restaurant del món. Un rànquing de prestigi que enguany pot quedar-se a Barcelona, al Disfrutar, o anar-se'n a Madrid, al DiverXO.

Disfrutar o DiverXO?

El restaurant Disfrutar, dels xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, i el DiverXO, del xef Dabiz Muñoz, són els dos establiments amb més paperetes per convertir-se en el nou millor restaurant del món. Dos locals amb tres estrelles Michelin i una cuina excel·lent que actualment ocupen el segon i tercer lloc del rànquing respectivament. Tots dos pugnen per prendre el relleu al Central, de Lima, l'actual número 1 a la llista. Però quines opcions tenen tots dos candidats? Repassem algunes de les característiques principals d'ambdós restaurants.

gala estrellas michelin 2024
Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. / Foto: Cedida

Estrelles Michelin

Molts dels restaurants que ocupen les primeres posicions del The World's 50 Best Restaurants ostenten alguna estrella Michelin. Tant Disfrutar com DiverXo en tenen tres, per tant, estan al mateix nivell segons la prestigiosa guia francesa. No obstant això, tenir estrelles o no, tampoc és garantia de res. L'actual primer de la llista, el Central, no té cap estrella Michelin perquè la guia no té presència al Perú.

L'àpat complet al DiverXO pot arribar a costar 995 €, gairebé el mateix que el salari mínim interprofessional de l'any 2022 a Espanya

Preu del menú

Tot i que els criteris per escollir l'ordre dels restaurants al rànquing no són clars, pautats ni oficials, el preu del menú és un dels aspectes que genera més interès. Segons apareix a les respectives pàgines web, al Disfrutar el menú costa 290 € i el maridatge 160 €. És a dir que un àpat complet pot pujar fins als 450 €. Per la seva banda, el DiverXO té un menú de 395 € i dues opcions de maridatge de 300 € i 600 €. Per tant, l'àpat complet al DiverXO pot arribar a costar 995 €, gairebé el mateix que el salari mínim interprofessional de l'any 2022 a Espanya.

Dabiz Muñoz Diverxo
Dabiz Muñoz. / Foto: Cedida

Tipus de cuina

Com és lògic, tots dos restaurants són d'alta cuina creativa; ambdós ofereixen menús degustació amb plats únics i avantguardistes. El que diferencia els restaurants és l'ànima del projecte que ofereixen. El Disfrutar és un restaurant de producte Mediterrani i amb una essència arrelada al territori. Un esperit més "clàssic" que xoca amb el projecte trencador del DiverXO. Dabiz Muñoz no és el típic xef amb jaqueta i barret; és un cuiner amb cresta i arracades que sintetitza un esperit jove i alternatiu.

Les estadístiques diuen que el nou millor restaurant del món serà el Disfrutar

Estadístiques

Arribats a aquest punt, la igualtat entre els dos restaurants és màxima. Però si mirem l'hemeroteca, les estadístiques diuen que el nou millor restaurant del món serà el Disfrutar. Des de l'any 2019 (data en què es va crear la categoria dels Best of the Best), el restaurant que queda segon a la llista es converteix en el primer a l'edició de l'any següent. El Noma, segon el 2019, va quedar primer l'any 2021 (el 2020 no va haver-hi gala degut a la pandèmia). El Geranium, segon l'any 2021, va quedar primer el 2022. El mateix va passar amb el Central els anys 2022 i 2023, i si enguany es repeteix la dinàmica, el Disfrutar quedaria com a millor restaurant del món de l'any 2024.

Haurem d'estar atents a tot el que passi la matinada de dimecres a dijous a la gala de Las Vegas. Es convertirà el Disfrutar en el millor restaurant del món? O serà el DiverXO qui encapçali la llista? Hi haurà alguna sorpresa d'última hora? Podràs seguir tota l'actualitat del The World's 50 Best Restaurants a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!