Un trident espectacular. Així es podria definir El Bulli, El Celler de Can Roca i el Disfrutar. Són els tres restaurants de Catalunya més famosos, reconeguts i glorificats arreu del món. Són els tres únics restaurants que han guanyat el títol de Millor Restaurant del Món a la gala dels The World's 50 Best Restaurants al nostre país i a l'Estat. Un hat-trick gastronòmic històric de la cuina catalana versus la resta d'estils de la Península. Amb el temps just per a les celebracions i dues setmanes després, ja toca pensar en quin serà el pròxim establiment de Catalunya a guanyar aquest trofeu. I és que sí, sí que hi ha un candidat amb opcions de ser-ne el successor i completar un pòquer d'ensomni.

El restaurant successor del Disfrutar ja és aquí

Donant un cop d'ull a la llista dels 50 millors restaurants del món, es pot apreciar que no figura cap establiment català, tret del local liderat per Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro. Per contra, sí que apareixen diversos restaurants espanyols com l'Asador Etxebarri (Biscaia), el DiverXO (Madrid), el Quique Dacosta (Dénia) i l'Elkano (Getaria). Aleshores, quin és el candidat que pot prendre el relleu català al cim gastronòmic mundial?

Per descobrir-ho, el que hem de fer és baixar un esgraó més i repassar la segona llista dels 50 Best, concretament la que classifica els millors restaurants del món des de la posició 51 a la número 100. És en aquest rànquing on apareix el restaurant Enigma, del cuiner Albert Adrià, classificat en el 59è lloc. És evident que l'any vinent no repetirà un català al podi internacional, tot i que hem trobat fets insòlits com el meteòric ascens del restaurant parisenc Table o el Wing, de Hong Kong, dos locals amb opcions d'esdevenir el nou millor restaurant del món.

Restaurant Enigma
L'interior del restaurant Enigma / Foto: Carlos Baglietto

Ara bé, el 2023 l'Enigma va aconseguir reingressar a la valoració mundial en la 82a posició. Per tant, i en tan sols un any, ja ha progressat més de vint esgraons, col·locant-se amb fortes opcions d'entrar per primer cop a la història en el llistat dels 50 millors restaurants del món. De fet, enguany és la posició més alta mai enregistrada per Albert Adrià, després de no aparèixer ni el 2022 ni el 2021, ja que estava tancat, i obtenir una idèntica 82a posició el 2019 i quedar 95è classificat el primer cop que va aparèixer el restaurant als The World's 50 Best.

Així és el restaurant Enigma

Enigma és l'únic restaurant d'Albert Adrià a Espanya, amb una oferta inspirada en els productes de temporada i en tot el coneixement, bagatge tècnic i experiència a l'hora de cuinar que ha adquirit el xef durant més de 35 anys de trajectòria professional. El resultat és un menú variat i canviant amb prop de 25 elaboracions. Enigma és sobretot un restaurant de producte de temporada, més enllà de les quatre estacions. Es treballa mes a mes sobre el producte que troben als mercats i a aquest producte se li aplica tot el coneixement tècnic del qual gaudeixen. Però es busca no solament la qualitat del producte, sinó també la qualitat de la idea.

Entrevista Albert Adrià restaurante Enigma assegut / Foto: Carlos Baglietto
L'Albert Adrià al restaurant Enigma / Foto: Carlos Baglietto

Com qualsevol restaurant dels mundialment coneguts germans Adrià, Enigma va obrir l'any 2016 a gran ritme, amb els clients gaudint d'un menú degustació de més de tres hores que s'envoltava en secret per garantir una sèrie de sorpreses als convidats. Després d'haver tancat durant la pandèmia el 2020, Enigma va reobrir el 2022 amb un concepte a la carta de "menjar divertit" completament diferent. L'any 2023, el restaurant va tornar al seu format original de menú degustació, tot i que amb una nova carta emocionant de creacions de l'antic millor pastisser del món, Albert Adrià. Queda encara un any per descobrir la nova posició que assolirà l'Enigma, però el que és quasi segur és que després de la marxa del Disfrutar de la classificació, el restaurant d'Albert Adrià serà el nou millor restaurant català al món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!