Denominació d'Origen Protegit (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són dues catalogacions relacionades amb productes agroalimentaris no vínics. La DOP és el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o excepcionalment un país, les característiques del qual es deuen fonamentalment a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell, i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida. La IGP és el nom que identifica un producte originari d’un lloc o regió determinat, que posseeix una qualitat determinada o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa en la zona geogràfica definida.
Les DOP i IGP són règims de qualitat i origen establerts i regulats per un reglament europeu. Són precisament un dels eixos de la política agrària europea. Però, els distintius per protegir la qualitat diferenciada són anteriors, i Catalunya, en aquest aspecte, ha estat pionera. El territori català, en la seva diversitat, presenta un patrimoni agroalimentari molt ric que la Generalitat de Catalunya ha protegit i valorat des dels seus inicis. Això va ser així tant per la seva vinculació amb les estratègies de desenvolupament rural, com perquè és un signe diferenciador de la identitat cultural catalana.
Vint-i-dos productes, en total, que no són només un producte: són, principalment, un patrimoni nacional. La certesa, en definitiva, que a Catalunya l’origen és qualitat.
En l’actualitat, l’Estatut estableix que la Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva sobre les denominacions d’origen, i les altres mencions de qualitat i en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris. Actualment, Catalunya disposa de dotze DOP i deu IGP de productes agroalimentaris reconegudes per la Unió Europea, per tant, inscrites al registre de la Comissió Europea de DOP i IGP, i 2 IG de begudes espirituoses (el Brandy del Penedès i la Ratafia Catalana). Aquests gèneres alimentaris s'estenen per tot Catalunya i van des de fruites i hortalisses fins a olis o cereals, passant per productes carnis o lactis.
Descobreix els aliments catalans dels productors que millor coneixen i saben treballar la terra, que millor transmeten la tradició local i que el seu saber fer està reconegut amb la màxima garantia que otorga el segell de qualitat europeu DOP i IGP.
Les característiques per formar part d'aquest grup selecte són variades. El plec de condicions és el document principal que regula una DOP i IGP. S’hi estableix tant la zona geogràfica com les característiques del producte emparat. També són molt rellevants la descripció del mètode d’obtenció i el vincle del producte que es vol emparar amb la zona delimitada. Tot el seu contingut ha de ser consensuat i justificat. Tot això, emparat en la voluntat de la Generalitat i el seu objectiu clar d'assolir una protecció i valorització del patrimoni agroalimentari català des dels seus inicis. Precisament, la Generalitat de Catalunya va assumir, des de la seva reinstauració, competències en matèria de denominacions d’origen i de política agroalimentària.
Un ampli ventall de productes amb prestigi i tradició reconeguts, al vostre abast
La importància d'aquesta categorització de les DOP i IGP catalanes rau en els agricultors, ramaders, elaboradors, cooperatives, empreses, etc., que formen part dels consells reguladors i produeixen i elaboren els productes emparats. Tota la regulació i la gestió que se’n fa des de les administracions té sentit només perquè hi ha milers de persones que hi estan implicades i esmercen els seus esforços per tirar-les endavant.