Catalunya té tres províncies, dotze comarques i una setantena de municipis que toquen al mar. D'entre totes les poblacions costaneres n'hi ha vint que tenen llotja, i aquesta setmana, abans del Divendres Sant, t'expliquem com pots comprar el peix de les llotges catalanes a la teva parada de confiança.
Vint llotges catalanes
La millor manera de comprar bon producte és anar al mercat. Acosta't a la peixateria de confiança i demana per l'origen del peix que es ven. El peixater o la peixatera et dirà on l'ha obtingut i quina és la qualitat del producte. Però abans d'escollir de quina llotja catalana prefereixes obtenir el peix -segurament de la més propera- convé conèixer quines són les vint llotges catalanes que tenim repartides per tot el litoral del país.
L'any 2023, a la Ràpita es van vendre més de dos milions de quilos de peix, mentre que a l'Estartit no es va arribar als tres mil. Només l'Ametlla, Palamós, Barcelona, Blanes, Vilanova i la Geltrú, Tarragona i la Ràpita superen el milió de quilos de peix venuts durant l'any passat
- Arenys de Mar
- Badalona
- Barcelona
- Blanes
- Cambrils
- Deltebre
- L'Ametlla de Mar
- L'Ampolla
- Les Cases d'Alcanar
- L'Escala
- Llançà
- Palamós
- El Port de la Selva
- Roses
- La Ràpita
- Sant Feliu de Guíxols
- Tarragona
- Torredembarra
- Vilanova i la Geltrú
- L'Estartit
A cada llotja s'hi pesca producte similar de tot el Mediterrani -turbot, lluç, rap...-, però hi ha llotges que venen producte específic endèmic de la zona. És el cas de la gamba de Palamós, que, com el seu nom indica, només es ven a Palamós. De fet, es tracta d'un producte amb un segell de qualitat propi, el segell Gamba de Palamós
Producte específic
El volum de mercaderies que passa per cada llotja és molt diferent en funció de la que visitem. La diferència entre els quilos de peix venuts a la llotja de la Ràpita i la de l'Estartit, per exemple, és força aclaparadora. L'any 2023, a la Ràpita es van vendre més de dos milions de quilos de peix, mentre que a l'Estartit no es va arribar als tres mil. Només l'Ametlla, Palamós, Barcelona, Blanes, Vilanova i la Geltrú, Tarragona i la Ràpita superen el milió de quilos de peix venuts durant l'any passat.
A cada llotja s'hi pesca producte similar de tot el Mediterrani -turbot, lluç, rap...-, però hi ha llotges que venen producte específic endèmic de la zona. És el cas de la gamba de Palamós, que, com el seu nom indica, només es ven a Palamós. De fet, es tracta d'un producte amb un segell de qualitat propi, el segell Gamba de Palamós. Arreu el territori català hi ha restaurants que són ambaixador d'aquest producte; llocs certificats que ofereixen un producte endèmic de la màxima qualitat.