El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Conca de Barberà

Els vins produïts en la denominació d'origen (DO) Conca de Barberà han estat sempre lligats a l'evolució històrica de la comarca, que compta amb una tradició vitivinícola que es remunta a l'època de la dominació romana, tanmateix, va ser en l'Edat Mitjana quan el cultiu de la vinya va començar a protagonitzar la vida d'aquesta zona càlida i asseca a mig camí entre Lleida i Tarragona.

La seva situació la converteixen en una zona privilegiada per al cultiu de la vinya i per l’elaboració d’excel·lents vins i escumosos.

El caràcter dels vins fets a la Conca de Barberà -DO que avui té 3.800 hectàrees de vinyes- està intensament marcat per l'herència centenària de dues institucions religioses establertes a la comarca durant l'Edat Mitjana: l'Ordre dels monjos cistercencs de l'abadia de Santa Maria de Poblet i els monjos-guerrers dels Templers establerts a Barberà. Fa segles, ambdós monestirs van transmetre als vilatans uns coneixements que han perdurat fins a l'actualitat, dotant als vins de la DO d'una expressivitat i un ímpetu perceptible de la primera a l'última ampolla produïda a la zona.

conca
 

Vins privilegiats pel clima i la terra

Els vins produïts avui en la DO són blancs i rosats, tanmateix, es tracta d'una zona afortunada climatològicament, la qual cosa permet elaborar també uns vins tranquils, -especialment negres- d'una qualitat excel·lent. Així mateix, viticultors i enòlegs treballen de costat per impulsar una nova generació de vins d'alta qualitat embotellats amb la denominació d'origen de la Conca de Barberà.

DO CONCA BARBERA 1 630x630
 

Les vinyes de la comarca creixen influïdes per un clima mediterrani "de transició", que enllaça les temperatures suaus que acaricien la costa de Tarragona amb la climatologia rigorosa de Lleida, d'hiverns freds i estius vehements. Així mateix, la capritxosa orografia d'aquesta zona també afavoreix l'aparició de microclimes, que enriqueixen més encara la producció vitivinícola de la DO.

El Trepat, la joia de la DO Conca de Barberà

Els excel·lents vins de la DO Conca de Barberà tenen el seu referent diferenciador en la varietat autòctona de raïm negre: el Trepat. Un tipus de raïm que proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. Uns vins per beure en qualsevol ocasió i que transmeten el sentiment més autèntic de singularitat.  El Trepat històricament s’ha utilitzat per a vins rosats degut a les seves característiques malgrat que en l’actualitat s’està apostant pel perfil de vi negre que dona.

DO CONCA BARBERA Arxiu DO Conca de Barberà

La Conca de Barberà, un excel·lent maridatge de paisatge, patrimoni, cultura i vi

A banda, visitar la Conca de Barberà és fer un passeig per la història de la viticultura catalana, és tastar els vins, meravellar-se amb les famoses cooperatives modernistes que Àngel Guimerà (poeta, dramaturg i escriptor en català, nominat al premi Nobel) anomenà “Catedrals del Vi”. És perdre’s per les seves vinyes per descobrir, de primera mà, el sentiment que s’hi viu. És gaudir de l’impressionant patrimoni històric i cultural del territori: el Monestir de Poblet amb la Ruta del Cister, el Montblanc Medieval, el Museu de la Vida Rural… I tu, a que esperes? Troba aquí tota la informació que necessites.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situat al centre.

Logo Generalitat Sempre Endavant