El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes existents (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Costers del Segre

La DO Costers del Segre compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima continental amb influències mediterrànies, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, un còctel ideal per al cultiu de la vinya. 

El caràcter interior, allunyat del mar, ha fet que durant segles l'àrea estigués allunyada de les vies de comercialització, resultant uns vins amb trets propis i característics.

En concret, la Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la demarcació de Lleida: les subzones d'Artesa i del Pallars són les més septentrionals, amb les vinyes de major altitud i influència pirenaica; Raimat, a l'extrem oriental, té un relleu suau i clima continental;  la subzona del Segrià, és característica de terres de secà; i les Garrigues i les Valls del Riucorb són terres àrides.

segre
 

Els vins de la DO Costers del Segre

De les vinyes arrelades a terres lleidatanes neixen vins de gran qualitat. Els vins negres de la DO Costers del Segre tenen un aroma molt potent, que ofereixen un gust saborós i equilibrat per al paladar. Algunes de les varietats més comunes són el Cabernet Sauvignon, el Merlot, el Syrah i el Pinot Noir, tot i què també n’hi ha d’altres autòctones com l’Ull de Llebre,el Trepat o la Garnatxa.

La DO Costers del Segre també produeix uns vins blancs exquisits, que es caracteritzen pel seu sabor afruitat i acidulat. Les varietats que hi predominen són les clàssiques Macabeu i Parellada.

La modernitat en les tècniques dels viticultors, però, ha permès als cellers preparar altres vins, com el Chardonnay, que s’ha aclimatat perfectament a la regió, o altres tipus de vins molt més joves i que es fermenten amb bota de roure. Tot plegat per oferir als consumidors un ventall de vins molt ampli perquè puguin tastar amb el paladar la personalitat de les terres de ponent.

La sostenibilitat, un element identitari

Els viticultors són partícips d’aquest triomf, ja que part de l’èxit de la DO Costers del Segre es troba també en la modernitat de la viticultura que s’hi practica, que té l’objectiu de produir vins amb un procés respectuós amb el medi i sostenible econòmicament i social. De fet, a les terres de ponent hi ha la primera denominació d’origen que gaudeix d’un sistema de sostenibilitat elaborat pels mateixos professionals.

La DO busca el màxim respecte per l'equilibri fisiològic de la planta de manera que siguin respectuoses amb el medi ambient. D'igual manera, es posen en pràctica tots els coneixements agronòmics per tal d'obtenir un raïm en les millors condicions per a la seva vinificació. 

Consulta aquí més informació sobre la DO Costers del Segre.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situada al centre.

Logo Generalitat Sempre Endavant