El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? A ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.
La DO Penedès
El Penedès, amb 2.700 anys d’història, és la denominació d’origen amb més tradició vitivinícola de Catalunya. S’estén al llarg d’una franja de territori entre el mar i la muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. I és que el pes del sol i el mar Mediterrani fan de la DO Penedès un territori privilegiat per a la viticultura. Enclavada en un entorn de pel·lícula, aquesta zona productora no només ofereix alguns dels vins amb més personalitat de Catalunya, sinó que també permet als visitants perdre's en un paisatge de vinyes, pobles i petites ciutats perfectes per a l'enoturisme.
De la singularitat de la DO Penedès en resulta la diversitat dels seus vins: mil sabors, aromes, cossos i estructures… Això és fruit de les a diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes o del blau de les aigües mediterrànies. El sòl i el clima, diferencien el terrer de la DO Penedès en 10 zones marcades per un caràcter únic, que van des del mar fins a més de 800 metres d’altitud. Aquestes zones són: Alts d’Ancosa, Costers del Montmell, Conca del Foix, Turons de Vilafranca, Costers del Lavernó, Costers de l’Anoia, Valls del Bitlles-Anoia, Muntanyes d’Ordal, Massís del Garraf i Marina del Garraf.
Els vins de la DO Penedès
Del total de la producció, els vins blancs representen aproximadament el 52%; els rosats el 8%; els negres el 35%, i els vins escumosos Clàssic Penedès el 5% restant.
Les varietats viníferes blanques dominants són el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada. Aquestes tres varietats tradicionals es van complementar els anys 1960-1980 amb la Chardonnay, el Riesling, Sauvignon Blanc, etc. Els vins blancs són de qualitat elevada, elaborats com a joves són àcids i molt afruitats ben constituïts i harmònics. D'altra banda, els blancs fermentats en bota o amb criança en bota són estructurats amb cos i molt rodons en boca, amb notes a criança. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, i tenen les notes característiques de les varietats.
Les varietats negres dominants pròpies són l’Ull de llebre, la Carinyena o Samsó, i la Sumoll que constitueix la base de la viticultura tradicional. Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduir als anys 1960-1980, principalment el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Syrah. Els vins negres joves de les varietats tradicionals tenen molta fruita i recorden a les prunes, cireres, solen ser àcids una mica tànnics i molt rodons en boca. Els vins negres elaborats amb criança en botes, són molt més estructurats, recordant les varietats i amb tocs molt més complexes a espècies, fruites confitades, balsàmiques, etc.
Els vins escumosos de qualitat pertanyen a la DO Penedès des dels inicis. El 2014 va rebre el nom de Clàssic Penedès, i a partir d'aquí es marquen les directrius que defineixen el producte. Clàssic Penedès, segueix el mètode tradicional i ancestral d'elaboració dels millors escumosos de qualitat d'arreu del món i es caracteritza per 3 punts principalment: 100% ecològic, 100% Penedès i 100% reserva.
Els vins ecològics
A la DO Penedès sempre han tingut un vincle amb els vins ecològics, fins i tot des d’abans que se’n parlés.De fet, a la DO Penedès hi ha el primer celler que va treure al mercat, fa més de 40 anys, vins de vinyes ecològiques de l’estat espanyol. Ser pioners en el cultiu de la vinya ecològica i en l’elaboració dels seus vins ecològics els ha situat en una posició molt avançada pel que fa al coneixement i a la filosofia dels cellers en aquest camp. De fet, ara mateix, el 60% de vins de la DO Penedès són ecològics. Aquesta dinàmica i compromís amb la terra, ha fet que es marquin l’objectiu que a partir de la verema del 2025, tots els vins emparats per la DO Penedès, hauran de ser ecològics.
A més del treball a la vinya de manera ecològica, a la DO Penedès també hi ha viticultors que la treballen de manera biodinàmica, on a més a més de treballar en ecològic, es cerquen tots aquells elements vinculats amb l’entorn: plantes, animals i humans, sempre tenint en compte les forces i energies de la naturalesa.
Un altre factor a tenir en compte és la sostenibilitat de l’entorn, del medi ambient i de la terra en l'àmbit global. Seguint aquesta línia, viticultors del territori estan començant a treballar la vinya de manera regenerativa, concepte el qual consisteix a deixar una capa d’herba sota les vinyes, amb l’objectiu de capturar CO2 i no alliberar-ne. Al mateix temps, de manera positiva es regeneren els sòls després de molts anys de llaurar-los contínuament.Altres pràctiques sostenibles cada vegada més habituals entre els cellers són la instal·lació de plaques solars i la recuperació de la fusta, un cop acabada la poda dels ceps, per fer-ne compost i integrar-la al sòl, captant així el CO2.
2.700 anys d’història
La seva història és la història de la terra, l’agricultura i la vida. Una història ara amagada sota terra, i que gràcies als treballs al jaciment de Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, es va descobrir una troballa arqueològica com el bust de la Deessa Demèter del segle III aC. A més, al Penedès es van trobar llavors carbonitzades i mineralitzades que daten del segle VII a. C. que evidencien que la vinya al Penedès (i a Catalunya) té 2.700 anys d’història i que va arribar de la mà de grecs i fenicis.
La història, però no és l’únic que fa especial aquesta comarca: la filosofia a l’hora d’elaborar els seus vins doten d’un toc especial a la denominació d’origen Penedès que fa que pugui lluir el segell de qualitat excel·lent.
La qualitat que envolta la marca DO Penedès no només és conseqüència de la seva tradició i antiguitat, sinó de la seva capacitat d’innovació i d'actualització. Els viticultors, enòlegs i cellers de la DO Penedès ha sabut unir passat i present mirant el futur agafant el compromís d’elaborar vins 100% ecològics i treballar amb tècniques on la sostenibilitat n’és l’eix principal.
Clica aquí per a més informació sobre la DO Penedès.
#HoritzóINCAVI2025
Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situat al centre.